Γκότζι μπέρις (Goji berries), αποξηραμένα

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Τα Goji berries είναι ίσως μια από τις πρώτες «υπερτροφές», που μπήκαν στη ζωή μας, φορτωμένη με θρύλους από την Κίνα, τη χώρα καταγωγής τους. Πρόκειται για τους καρπούς δυο συγγενικών φυτών, του Lycium barbarum (Λύκιον το κοινό) και του Lycium chinensis (Λύκιον το σινικό), που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με την… τομάτα, την πατάτα και τη μελιτζάνα. Οι μεγαλύτερες ποσότητες που διακινούνται στην παγκόσμια αγορά προέρχονται από τις ορεινές επαρχίες της βόρειας Κίνας, αν και τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια των φυτών επεκτάθηκε σε αρκετές ακόμα χώρες. Ο μικρός, κόκκινος επιμήκης καρπός, με το περίεργο όνομα που στην πραγματικότητα αποτελεί «μεταγραφή» στα αγγλικά της κινέζικης ονομασίας, χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ακόμα τόσο στη μαγειρική όσο και στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Θα τον βρούμε συνήθως αποξηραμένο ή σε μορφή χυμού. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, ασβέστιο, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες έκαναν κάποιους να το χαρακτηρίσουν ως «φρούτο της μακροζωίας».

Μορφή: Μικροί, αφυδατωμένοι καρποί, με ανοιχτό κόκκινο χρώμα και «μακρουλό» σχήμα.

Αρώματα και γεύση: Λεπτά αρώματα που θυμίζουν κόκκινα φρούτα του δάσους. Στο στόμα στην αρχή παρουσιάζεται με τονισμένη οξύτητα και ελαφριά στυφάδα, ενώ στο τελείωμα αφήνει μια γλυκιά αίσθηση, δημιουργώντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό ξινού-γλυκού.

 Στην κουζίνα: Στις τοπικές κουζίνες της Κίνας χρησιμοποιείται σε καλοκαιρινές σαλάτες, σε ζωμούς και πυκνές σούπες ή ακόμα και σε ψάρια στον ατμό. Δοκιμάστε το σε γλυκά όπως τα κέικ, τα μάφιν, οι τάρτες, αλλά και σε φρουτοσαλάτες ή παγωτά. Αν χρειάζεται να τα ενυδατώσετε, κυρίως αν προορίζονται για γλυκά, αφήστε τα για περίπου 12 ώρες σε πράσινο τσάι ή χυμό φρούτων.

Ταιριάσματα: Ταιριάζει ωραία με το γιαούρτι, τα αλοιφώδη λευκά τυριά, αλλά και με τα δημητριακά του πρωινού.

0%
Drag View Close play