Κακάο, σπόροι ωμοί

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το κακαόδεντρο (Theobroma cacao) κατάγεται από την κεντρική Αμερική και ιδιαίτερα από τις περιοχές που κατοικούσαν οι Αζτέκοι, οι Μάγιας και οι Ωλμέκοι. Οι σπόροι του δέντρου έδιναν ένα πολύτιμο ρόφημα, πρόγονο της σοκολάτας, που προοριζόταν μόνο για τους ευγενείς και τους θεούς, σύμφωνα με τις δοξασίες των Αζτέκων, από τους οποίους το γνώρισε ο Hernan Cortes και το έφερε στην Ευρώπη. Αυτοί οι σπόροι, πλούσιοι σε λιπαρές ουσίες, που φτάνουν το 50%, αφού υποστούν την κατάλληλη επεξεργασία, η οποία περιλαμβάνει ζύμωση, αποξήρανση και καβούρδισμα, αποτελούν τη βάση για την παραγωγή της σοκολάτας έτσι όπως την ξέρουμε σήμερα. Όμως, πέρα από την παραγωγή της σοκολάτας και του βούτυρου κακάο, οι σπόροι του κακαόδεντρου έχουν βρει πολλές άλλες χρήσεις στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, πιο συχνά χωρίς να καβουρδιστούν, ενώ είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε χρήσιμες για τον άνθρωπο ουσίες, όπως τα αντιοξειδωτικά, η θεοβρωμίνη και τα ιχνοστοιχεία.

Μορφή: Σπόροι, με καφέ-μωβ χρώμα, που στο σχήμα και το μέγεθος θυμίζουν αμύγδαλα.

Αρώματα και γεύση: Καθώς οι σπόροι δεν έχουν καβουρδιστεί, διατηρούν τα ζωηρά σοκολατένια αρώματα και την ελαφρά πικρή, αλλά ορεκτική γεύση τους.

 Στην κουζίνα: Δοκιμάστε τούς ωμούς (που δεν έχουν καβουρδιστεί, δηλαδή) σπόρους του κακαόδεντρου ως σνακ, όπως τους ξηρούς καρπούς ή προσθέστε τους στα δημητριακά του πρωινού, ολόκληρους ή σπασμένους. Ολόκληροι, σπασμένοι ή σε πούδρα, ταιριάζουν σε γλυκά, φρούτα, γιαούρτια και κρέμες, αλλά και σε φρέσκα τυριά ή σαλάτες. Τολμήστε να πανάρετε κρέατα, λαχανικά ή φιλέτα ψαριών, με θρυμματισμένους σπόρους κακάο και θα εντυπωσιαστείτε.

Ταιριάσματα: Αγαπούν τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα του δάσους, τις μπανάνες, τα πιπέρια και τον βασιλικό.

0%
Drag View Close play