Κράνμπερις (Cranberries) αφυδατωμένα, χωρίς ζάχαρη, ΒΙΟ

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Τα κράνμπερι (ή Μύρτιλο το μακρόκαρπο) είναι τα φρούτα του χαμηλού, πολυετούς θάμνου Vaccinium macrocarpon, που κατάγεται από τις ψυχρές περιοχές της βόρειας Αμερικής και ανήκει στην οικογένεια των Ερεικιδών. Η ονομασία του φρούτου, κατά την επικρατέστερη θεωρία, συνδέεται με το σχήμα του μίσχου και του άνθους του φυτού, που θυμίζει το λαιμό και το κεφάλι του πουλιού γερανός (crane στα αγγλικά). Οι ιθαγενείς κάτοικοι της Νέας Αγγλίας τα κατανάλωναν ωμά ή αποξηραμένα πολύ πριν φτάσουν εκεί οι πρώτοι άποικοι από την Ολλανδία και την Αγγλία. Μάλιστα όχι μόνο ως τροφή αλλά και ως φάρμακο, ενώ τα χρησιμοποιούσαν και για τη βαφή υφασμάτων. Η πολύ υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, που συγκρίνεται μόνο με των goji berries, τους έχουν δώσει σημαντική θέση στη χορεία των υπερτροφών.

Μορφή: Αποξηραμένες «ρώγες», με μαλακή υφή και καφεκόκκινο χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Γλυκά λουλουδάτα αρώματα στη μύτη και χαρακτηριστική οξύτητα στα στόμα, που συνδυάζεται με ένα ελαφρά στυφό τελείωμα.

 Στην κουζίνα: Η γλυκόξινη σάλτσα κράνμπερι συνοδεύει παραδοσιακά τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα των Βρετανών ή τη γαλοπούλα των Ευχαριστιών για τους Αμερικάνους. Όμως, μη διστάσετε να αξιοποιήσετε τα αρώματα και την ξινούτσικη γεύση των κράνμπερι, σε γλυκά, κέικ, κομπόστες και ροφήματα.

Ταιριάσματα: Ταιριάζει με τη σοκολάτα, τη βανίλια, τον φρέσκο βασιλικό και τον δυόσμο, τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα και το τζίντζερ.

0%
Drag View Close play