Καριτέ βούτυρο (Shea butter)

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το βούτυρο καριτέ είναι μια φυτική λιπαρή ουσία, που προέρχεται από τους σπόρους του δέντρου Vitellaria paradoxa, γηγενούς της κεντρικής Αφρικής, όπου και επικεντρώνεται η καλλιέργειά του. Το δέντρο, που λέγεται επίσης karité, βουτυρόδεντρο σε μια από τις διαλέκτους της Σενεγάλης και shea tree στα αγγλικά, από το shi στη γλώσσα του Μάλι, χρειάζεται τουλάχιστον 10-15 χρόνια για να δώσει τους πρώτους καρπούς, αλλά θα παραμείνει αποδοτικό για περισσότερα από 200 χρόνια. Τα φρούτα του, που ωριμάζουν επίσης με αργό ρυθμό και μοιάζουν με δαμάσκηνα, περικλείουν έναν σπόρο το καθένα, ο οποίος θα δώσει περίπου το 1_3 του βάρους του σε βούτυρο. Ένα βούτυρο πλούσιο σε ελαϊκό, αλλά και στεατικό οξέο, βρώσιμο σε τοπικό κυρίως επίπεδο, που η κύρια χρήση του όμως σχετίζεται με την κοσμετολογία και την περιποίηση του σώματος.

Μορφή: Βούτυρο, στερεό σε θερμοκρασία δωματίου, με υπόλευκο χρώμα. Μετά τους 35ο C, γίνεται ρευστό.

Αρώματα και γεύση: Έντονα ελαιώδη αρώματα, αλλά και διακριτικά περάσματα ξηρών καρπών. Η αίσθηση στο στόμα είναι πληθωρικά λιπαρή και επίμονη.

Στην κουζίνα: Παρότι πρόσφατες μελέτες συγκρίνουν το βούτυρο καριτέ με το ελαιόλαδο ως προς την αντιοξειδωτική δράση, η μάλλον «βαριά», για τα δυτικά γούστα, γεύση του δεν αφήνει πολλά περιθώρια χρήσης στη μαγειρική. Χρησιμοποιείται όμως στη βιομηχανία της σοκολάτας ως υποκατάστατο του βούτυρου κακάο. Κυρίως όμως αξιοποιείται σε κρέμες για την ενυδάτωση και τη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών.

Ταιριάσματα: Συνήθως στις κρέμες περιποίησης συνδυάζεται με ένα φυτικό λάδι και κάποιο αιθέριο έλαιο για το άρωμα.

0%
Drag View Close play