Φουντούκια, ψίχα ψημένη

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Τα φουντούκια, hazelnuts στα αγγλικά ή noisettes στα γαλλικά, είναι οι καρποί μιας ομάδας μεγάλων, φυλλοβόλων θάμνων, που ανήκουν στο γένος Corylus, με περισσότερο διαδεδομένο στην Ευρώπη το είδος Corylus avellana (Κόρυλος η αβελλάνιος), τη γνωστή μας φουντουκιά ή λεπτοκαρυά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για ένα αρχαίο γένος φυτών, που επιβιώνει από την εποχή των δεινοσαύρων μέχρι τις μέρες μας, γι’ αυτό και κατά καιρούς του απέδωσαν διάφορες  μαγικές ιδιότητες, ενώ οι Γαλάτες Δρυίδες το χρησιμοποιούσαν στις τελετουργίες τους. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τους καρπούς Ποντικά κάρυα, μια και το κέντρο καλλιέργειάς τους βρισκόταν στις παράκτιες περιοχές του Εύξεινου Πόντου και η παραφθορά αυτής της ονομασίας οδήγησε στο τούρκικο findik, που επέστρεψε ως φουντούκι στη γλώσσα μας. Τα φουντούκια θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε μεταλλικά στοιχεία, ιδιαίτερα σε μαγγάνιο, μαγνήσιο και φώσφορο και σε ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Μορφή: Στρογγυλοί καρποί, καθαρισμένοι από το σκληρό εξωτερικό τους περίβλημα, αλλά και από τον σκούρο καφέ φλοιό τους. Καθώς έχουν «ψηθεί», το χρώμα τους κινείται σε αποχρώσεις του καφέ-κρεμ.

Αρώματα και γεύση: Το ψήσιμο τονίζει το αρωματικό τους προφίλ, καθώς δίπλα στα χαρακτηριστικά αρώματα των ξηρών καρπών, προστίθενται λεπτές νότες φρυγανισμένου ψωμιού. Η γεύση τους είναι πλούσια, με μεγάλη διάρκεια.

Στην κουζίνα: Τα φουντούκια, ολόκληρα, σπασμένα ή αλεσμένα, νοστιμίζουν κάθε είδους γλυκό, από τούρτες και κέικ, μέχρι σοκολατένιες τρούφες και σουτζούκι μούστου. Ακόμα, πράσινες σαλάτες, η γέμιση για κρέατα και πουλερικά, σάλτσες και φρέσκα κατσικίσια τυριά, θα κερδίσουν σίγουρα από την παρουσία τους.

Ταιριάσματα: Ταιριάζει με το μέλι, τη σοκολάτα, τα ξερά φρούτα, αλλά και τα μπαχαρικά, πικάντικα ή γλυκά.

0%
Drag View Close play