Καρύδι ψίχα (Καρυδόψιχα)

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Η ονομασία καρυδιά αναφέρεται σε πάνω από είκοσι είδη μεγάλων φυλλοβόλων δέντρων, που όλα ανήκουν στην οικογένεια των καρυοειδών ή γιουγκλανδιδών. Η καταγωγή τους τοποθετείται στην κεντρική Ασία, από όπου κινήθηκαν δυτικά, εξημερώθηκαν μάλλον στην Περσία και συνέχισαν το ταξίδι τους προς τα δάση της νότιας κυρίως Ευρώπης. Το πιο διαδεδομένο είδος, με τους πιο εύγευστους καρπούς, είναι η γνωστή μας κοινή καρυδιά, επισήμως Καρυά η βασιλική (Juglans regia), που καλλιεργείται, σε πολλές ποικιλίες, κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο. Οι καρποί της, τα καρύδια, αποτελούνται από ένα σαρκώδες εξωκάρπιο, πράσινο στην αρχή, που γίνεται καφέ όταν ωριμάσει και ανοίγει για να αποκαλύψει το σκληρό, ξυλώδες ενδοκάρπιο, το κέλυφος, το οποίο προστατεύει το βρώσιμο μέρος του καρπού, τον σπόρο της καρυδιάς. Αυτός ο σπόρος, που συνήθως λέμε καρυδόψιχα, χωρίζεται με μια σκληρή μεμβράνη σε δύο δίλοβες κοτυληδόνες και είναι πλούσιος, όπως και οι περισσότεροι ξηροί καρποί άλλωστε, σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μεγαλύτεροι παραγωγοί παγκοσμίως είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ και το Ιράν.

Μορφή: Ολόκληρες κοτυληδόνες ή και μικρότερα κομμάτια

Αρώματα και γεύση: Το άρωμα του καρυδιού και η ελαφρά στυπτική γεύση του είναι μοναδικά και αποτελούν σημείο αναφοράς για την περιγραφή άλλων προϊόντων.

Στην κουζίνα: Χρησιμοποιούνται ολόκληρα (κυρίως για διακόσμηση), σπασμένα (στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία) και αλεσμένα (ως ένα είδος αλευριού), σχεδόν παντού. Από το πρωινό, με τα δημητριακά και τα ξερά φρούτα, μέχρι το βραδινό τσιμπολόγημα και από τις σαλάτες ή τις φάρσες για πουλερικά μέχρι τα γλυκά και τα ψωμιά.

Ταιριάσματα: Ταιριάζουν εξαιρετικά με το μέλι, τη σοκολάτα και τα μπλε τυριά, όπως το ροκφόρ (Roquefort)  ή η γκοργκοντζόλα (Gorgonzola).

0%
Drag View Close play