Καρύδα ψίχα, αποξηραμένη και τριμμένη

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Η καρύδα είναι ο καρπός –για την ακρίβεια το φρούτο– του τροπικού φυτού, που έχει τη μορφή πολύ ψηλού δέντρου, Cocos nucifera ή Κοκοφοίνικας. Η καταγωγή του φυτού τοποθετείται κάπου στην τροπική ζώνη της Ασίας και της Ωκεανίας, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, αφού έχουν βρεθεί απολιθώματα κοκοφοίνικα τόσο σε περιοχές της Ινδίας όσο και της Νέας Ζηλανδίας. Πάντως, ήταν σίγουρα οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί ταξιδευτές που διέδωσαν την καλλιέργειά του σχεδόν σε όλες τις περιοχές του πλανήτη με υγρό και ζεστό κλίμα. Η διάρκεια ζωής του φυτού μπορεί να φτάσει τα 100 χρόνια, ενώ η ονομασία του προέρχεται μάλλον από την πορτογαλική λέξη coco, που σημαίνει πρόσωπο που  γελάει, από την εντύπωση που δίνουν οι τρείς εσοχές στη βάση του καρπού, όταν απομακρυνθεί το ινώδες εξωκάρπιο. Ο καρπός, του οποίου αξιοποιούνται, σε διάφορες χρήσεις όλα τα μέρη, όταν ωριμάσει σχηματίζει στο εσωτερικό του ένα λευκό, πρωτεϊνούχο τοίχωμα, το ενδοσπέρμιο, αυτό που ονομάζουμε ψίχα της καρύδας.

Μορφή: Λευκές, μικρές νιφάδες, από τη σάρκα της καρύδας.

Αρώματα και γεύση: Το άρωμα της καρύδας είναι εντελώς ξεχωριστό και μοναδικό, συνδεδεμένο με εξωτικές δημιουργίες. Στο στόμα, η κρουστή υφή συνδυάζεται με φινετσάτη γεύση.

Στην κουζίνα: Αν και η κύρια χρήση της καρύδας σε νιφάδες σχετίζεται με τη ζαχαροπλαστική, είτε ως βασικό συστατικό είτε ως διακοσμητικό, σε αρκετές κουζίνες συμμετέχει στις σάλτσες κάρι, για ψάρι, αρνί ή πουλερικά.

Ταιριάσματα: Αγαπά τη σοκολάτα, τον ανανά, το μάνγκο, τα μείγματα κάρι, τα φιστίκια και τις μπανάνες.

0%
Drag View Close play