Κόλιανδρο χοντρό

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το κόλιανδρο ή κόλιανδρος, για την ακρίβεια το Κορίανδρον το ήμερον (Coriandrum sativum), είναι ένα ετήσιο φυτό, που ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των σκιαδοφόρων, όπως ο γλυκάνισος, το κύμινο, το μάραθο και αρκετά ακόμα. Από τα πολύ παλιά φυτά στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, συναντάται  σε μυκηναϊκά κείμενα γραμμικής γραφής Β, ενώ σπόροι του βρέθηκαν στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών και σε ανασκαφές στο Ισραήλ. Συνήθως, με τον όρο κόλιανδρο αναφερόμαστε στους αποξηραμένους καρπούς ή σπόρους του, ενώ τα επίσης βρώσιμα φύλλα του, με την ιδιαίτερη οσμή, περιγράφονται ως φρέσκος κόλιανδρος ή cilantro, για τους βορειοαμερικανούς. Το είδος Κορίανδρον το ήμερον το κοινόν (Coriandrum sativum s. vulgare) ή Κόλιανδρο χοντρό, δίνει σπόρους με μεγαλύτερη διάμετρο και πιο φίνα αρώματα.

Μορφή: Καφέ-μπεζ, στρογγυλοί σπόροι, με χαρακτηριστική «μυτούλα» στη μία άκρη.

Αρώματα και γεύση: Οι σπόροι του κόλιανδρου έχουν ένα δικό τους άρωμα που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε λάιμ και ξύσμα πορτοκαλιού. Τα αρώματα γίνονται πιο έντονα και πιο πικάντικα, όταν οι σπόροι καβουρδιστούν. Η γεύση είναι ευχάριστα λεμονάτη, θερμή και σχεδόν γλυκιά.

Στην κουζίνα: Ίσως υπερβάλλοντας λίγο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κουζίνα στον κόσμο από την οποία λείπει ο κόλιανδρος. Στην Κρήτη αρωματίζουν παξιμάδια, στην Κύπρο είναι το εθνικό μπαχαρικό, στην Ινδία δεν λείπει σχεδόν από κανένα μείγμα masala ή κάρι, ενώ στη Ρωσία τον προσθέτουν σε ψωμιά και στην Αγγλία χρησιμοποιείται σε τουρσιά και αλλαντικά. Δοκιμάστε το σε πιάτα με χοιρινό, κοτόπουλο, αρνί, αλλά και ψητά ψάρια.

Ταιριάσματα: Ταιριάζει με το κύμινο, το σκόρδο, το σουσάμι, το τσίλι, το γαρίφαλο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.

0%
Drag View Close play