Κρεμέζι

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το κρεμέζι (από την τουρκική λέξη kirmizi ή την αραβική kirmiz, που σημαίνουν κόκκινος), ή καρμίνιο είναι μια φυσική χρωστική με εξαιρετική αντοχή στο χρόνο, τον ήλιο, τη θερμότητα και την οξείδωση. Γνωστή από την αρχαιότητα, δίνει το λαμπερό, βαθύ κόκκινο χρώμα και προέρχεται από το σώμα και τα αυγά διάφορων θηλυκών εντόμων της οικογένειας των κόκκων. Μετά την κατάκτηση του Μεξικού από τους Ισπανούς κυριάρχησε, λόγω καλύτερων αποδόσεων, ως πρώτη ύλη το είδος Dactylopius coccus και τα συγγενικά του, που παρασιτούν σε ένα είδος κάκτου της περιοχής. Το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής σήμερα βρίσκεται στο Περού. Το καρμίνιο χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για τη βαφή πολυτελών ενδυμάτων, αλλά μετά την ανακάλυψη των συνθετικών και φτηνότερων υποκατάστατων, περιορίσθηκε στη βιομηχανία τροφίμων και φαρμάκων. Θα το συναντήσουμε ως φυσική χρωστική Ε120 στη σύνθεση ποτών, αναψυκτικών, ορισμένων κρεατοσκευασμάτων, γλυκών, χαπιών και σιροπιών.

Μορφή: Τα αποξηραμένα κελύφη των εντόμων θυμίζουν μικρές ασημόγκριζες χάντρες. Μόλις τα τρίψει κανείς, αποκαλύπτουν το κατακόκκινο περιεχόμενό τους.

Αρώματα και γεύση: Εντελώς άοσμο και άγευστο.

 Στην κουζίνα: Για να αποδώσουν τις χρωστικές τους πρέπει να εκχυλιστούν σε ζεστό νερό για αρκετή ώρα. Η ποσότητα και ο χρόνος εκχύλισης θα καθορίσει την ένταση και το βάθος του αποτελέσματος. Στη συνέχεια σουρώνετε και έχετε το υγρό που θα δώσει χρώμα σε ζελέ, γλυκά, μαρμελάδες και σπιτικά ροφήματα. Επίσης, κονιορτοποιημένο χρησιμοποιείται σε σάλτσες, μαρινάδες και λουκάνικα. Αρκετές παλιές νοικοκυρές συνήθιζαν να βάφουν τα αυγά του Πάσχα με κρεμέζι, προτιμώντας το από τις συνθετικές βαφές.

0%
Drag View Close play