Κρεμμύδι αφυδατωμένο, σε φλοίδες

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το κρεμμύδι είναι ένα από τα λαχανικά με την ευρύτερη διάδοση στον κόσμο. Ανήκει στο πολύ μεγάλο γένος των Άλλιων (Allium), που περιλαμβάνει επίσης, ανάμεσα στα άλλα, το σκόρδο, το πράσο και το σχοινόπρασο. Πιο συγκεκριμένα, τα κρεμμύδια που καταναλώνουμε συνήθως ανήκουν στο είδος Άλλιον το κρόμμυον (Allium cepa) ή Άλλιον το κοινό. Αν και πιθανολογείται ότι η καταγωγή του βρίσκεται στην κεντρική ή τη νότια Ασία, η καλλιέργειά του εξαπλώθηκε τόσο νωρίς και τόσο γρήγορα, που δεν είναι υπερβολή να μιλάμε για ένα παγκόσμιο προϊόν. Χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού, είτε φρέσκα, όπως τα πράσινα φύλλα και το τρυφερό υπόγειο τμήμα του, είτε ξερά, όπως ο βολβός του. Τα ξερά κρεμμύδια  νοστιμίζουν τα φαγητά και τις σαλάτες, έχουν όμως ένα ελάττωμα. Σε κάνουν να κλαις όταν τα καθαρίζεις, καθώς μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία απελευθερώνουν ένα αέριο που ερεθίζει τους δακρυγόνους αδένες των ματιών. Η λύση; Το αφυδατωμένο κρεμμύδι σε φλέικς, που προτείνει το Μπαχάρ.

Μορφή: Φλοίδες αποξηραμένου κρεμμυδιού, με χρώμα που παίζει από το ζαχαρί μέχρι εκείνο του ψημένου ψωμιού.

Αρώματα και γεύση: Διακριτικό άρωμα κρεμμυδιού, που γίνεται εντονότερο μόλις οι φλοίδες έλθουν σε επαφή με υγρό. Η γεύση είναι επίμονη, αλλά λιγότερο επιθετική σε σχέση με το φρέσκο.

Στην κουζίνα: Χρησιμοποιήστε το όπως και το φρέσκο κρεμμύδι, υπολογίζοντας ότι 1/3 φλιτζανιού αφυδατωμένο κρεμμύδι αντιστοιχεί σε ένα ολόκληρο φρεσκοκομμένο. Αν πρόκειται να το τσιγαρίσετε, καλό θα είναι να αφήσετε τις φλοίδες σε νερό για 10-15 λεπτά ώστε να ενυδατωθούν και να τις στραγγίσετε μετά. Αντίθετα, για σούπες και μαγειρευτά, δεν χρειάζεται ενυδάτωση.

Ταιριάσματα: Ταιριάζει παντού και με όλα.

0%
Drag View Close play