Ταυτότητα: Τα ωμά λαχανικά ήταν ίσως από τα πρώτα που κατανάλωσε το ανθρώπινο είδος. Με τα χρόνια, βέβαια, ανακάλυψε πως αυτή η μάλλον άνοστη τροφή γινόταν ελκυστική αν ανακάτευες διαφορετικά είδη μεταξύ τους και, κυρίως, αν τα άρτυζες με αλάτι, μυρωδικά και λάδι ή λαδόξιδο. Κάπως έτσι γεννήθηκαν οι σαλάτες, που εκτιμούσαν πολύ οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, άλλωστε και η ονομασία σαλάτα σχετίζεται με τα ρωμαϊκά sal και herba salata, αλάτι και αλατισμένα λαχανικά δηλαδή. Ωστόσο, ήταν οι βασιλικοί μάγειρες στις Αυλές της Ευρώπης εκείνοι που τις ανέβασαν σε επίπεδο γαστρονομικής δημιουργίας. Η συνταγή πάντως της επιτυχίας παραμένει απλή. Φρεσκάδα και σωστός συνδυασμός των υλικών, καλή ποιότητα της λιπαρής ουσίας (είτε είναι ελαιόλαδο, είτε μαγιονέζα, είτε οτιδήποτε άλλο) και φυσικά το κατάλληλο κάθε φορά μείγμα μυρωδικών.
Μορφή: Πολύχρωμο μείγμα αποξηραμένων μυρωδικών και λαχανικών, με το πράσινο του σχοινόπρασου να δίνει τον τόνο. Ξεχωρίζουν ακόμα το κόκκινο της λιαστής τομάτας, της πιπεριάς και του μπούκοβου,το πορτοκαλί του καρότου και το αχνόξανθο του κρεμμτης σελινόριζας.
Αρώματα και γεύση: Γήινα αρώματα στη μύτη, με πρωταγωνιστή το σχοινόπρασο. Ανεπαίσθητη γλύκα στο στόμα από τα λαχανικά, που ξεδιπλώνουν επίσης τα αρώματά τους.
Στην κουζίνα: Δημιουργήστε το δικό σας ντρέσινγκ για πράσινες σαλάτες, προσθέτοντας το μείγμα σε βινεγκρέτ ή σε όποια παραλλαγή της. Ετοιμάστε νόστιμα ντιπ με γιαούρτι ή δώστε αρωματική ένταση και γεύση στις σούπες και τους ζωμούς σας.
Ταιριάσματα: Χρειάζεται αλάτι και λίγο καυτερό μπούκοβο, αν σας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις. Αγαπά τη μουστάρδα και το λεμόνι.