Λάδι καρύδας

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Λάδι καρύδας ονομάζεται το εδώδιμο λίπος, που παράγεται από τη σάρκα του κοκοφοίνικα (Κόκος ο καρυοφόρος/ Cocos nucifera). Είναι φυσικό προϊόν από 100% έλαιο καρύδας, χωρίς πρόσθετα ή υδρογονωμένα λιπαρά.

Μορφή: Το καθαρό λάδι καρύδας είναι πηχτό και υπόλευκο. Η ιδιαιτερότητα του είναι πως τον χειμώνα ή όποτε εκτίθεται σε θερμοκρασίες κάτω των 24°C, παγώνει. Αρώματα και γεύση: Το χαρακτηριστικό άρωμα της καρύδας είναι τόσο αισθητό στο λάδι, ώστε να είναι το μόνο διακριτό άρωμα και η μοναδική του γεύση. Σε συνδυασμό με σκόρδα, κρεμμύδια, πιπεριές ή κόκκινα κρέατα, το άρωμά του εξασθενεί κάπως. Επίσης, μειώνεται σημαντικά και όταν αναμειχθεί με ελαιόλαδο ή βούτυρο.

Στην κουζίνα: Χρησιμοποιείται για σοτάρισμα ή τηγάνισμα, αλλά ενδείκνυται και για ό,τι ψήνεται στον φούρνο, όπως γλυκά, μπισκότα, κέικ, ακόμη και αλμυρά φαγητά, καθώς αρχίζει να «καίγεται» πάνω από τους 180οC.

Οι χορτοφάγοι το χρησιμοποιούν στη ζαχαροπλαστική, ως υποκατάστατο της κρέμας γάλακτος, χτυπημένο με γάλα καρύδας και αλεύρι.

Ταιριάσματα: Συνδυάζεται με κανέλα, βανίλια, ξύσμα και χυμό λεμονιού, με τη σοκολάτα και σχεδόν με τα περισσότερα μυρωδικά, κυρίως τον φρέσκο κόλιανδρο, τη λεβάντα και τη λουίζα.

0%
Drag View Close play