Τσάτνι Μάνγκο (Mango chatney)

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα:  Ο όρος «τσάτνι» (chatney ή chatni στα αγγλικά) αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει διάφορες σάλτσες και ντιπ της κουζίνας της Ινδίας και των γύρω χωρών (Νεπάλ, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα). Σήμερα, στην αγγλο-ινδική κουζίνα, με αυτό το όνομα ορίζονται διάφορες πικάντικες μαρμελάδες όξινων συνήθως φρούτων, οι οποίες «δένουν» με καστανή ζάχαρη, μαζί με ξίδι, κρεμμύδια και μπαχαρικά. Το τσάτνι μάνγκο είναι από τα πιο δημοφιλή ντιπ αυτής της κατηγορίας.

Μορφή: Το μετρίως πηχτό τσάτνι του μάνγκο, καθώς έχει βράσει μαζί με ελάχιστα καυτερές, κόκκινες πιπεριές, διαθέτει ένα φωτεινό πορτοκαλί χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Δύο είναι τα κυρίαρχα αρώματα που ξεχωρίζουν στη μύτη, το μάνγκο και η ήπια κόκκινη πιπεριά. Χαρακτηρίζεται από την ευχάριστη οξύτητα που ισορροπεί τη γλυκύτητα του φρούτου, το ελαφρύ κάψιμο και τη φρουτώδη επίγευση.

Στην κουζίνα: Παρότι τα τσάτνι χρησιμοποιήθηκαν αρχικώς, στις αγγλικές pub, για να συνοδέψουν κρύα πιάτα τυριών, αλλαντικών ή ψητών πουλερικών, σήμερα χρησιμοποιούνται σε σάντουιτς, μπέργκερ ή ως ντιπ για τσιπς πατάτας ή λαχανικών. Καθώς δεν περιέχει συντηρητικά, πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο.

Ταιριάσματα: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έχει ή να ενισχυθεί η γεύση του με κοπανισμένο καρδάμωμο, φρεσκοτριμμένη πιπερόριζα (τζίντζερ), τσίλι, κάρι, κανέλα, γαρίφαλο, βανίλια ή «φασόλι» τόνκα. Για να χρησιμοποιηθεί ως σάλτσα, μπορεί να αραιωθεί με χυμό εσπεριδοειδών.

0%
Drag View Close play