Μανιτάρια πλευρωτοί, αποξηραμένα

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Οι πλευρωτοί είναι ένα γένος μανιταριών, της τάξης των αγαρικών, με καταγωγή μάλλον από την Ασία, διαδεδομένο πια σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε ως άγριο, είτε ως καλλιεργημένο. Ο πιο γνωστός εκπρόσωπός του είναι το είδος Πλευρωτός ο οστρακόσχημος (Pleurotus ostreatus). Η ονομασία pleurotus, που προέρχεται από τον συνδυασμό των ελληνικών λέξεων πλευρό και ους (αυτί), παραπέμπει στο ιδιαίτερο σχήμα του «καπέλου» του που θυμίζει αυτί, αλλά και στον τρόπο που προσκολλάται, με το πλάι, στο δέντρο ξενιστή. Συνήθως το συναντάμε σε νεκρά πλατύφυλα δέντρα και σπανιότερα σε κωνοφόρα, στις αρχές του χειμώνα και λιγότερο συχνά στο τέλος της άνοιξης. Νόστιμο μανιτάρι, με τρυφερή σάρκα, που αφού αποξηρανθεί διατηρεί πολύ καλά τα χαρακτηριστικά του.

Μορφή: Κομμάτια και ολόκληρα αποξηραμένα μανιτάρια, με ασημί-γκρίζο χρώμα στην πάνω πλευρά του καπέλου και απαλό κρεμ στην κάτω.

Αρώματα και γεύση: Ίσως για να δικαιολογήσουν το επίθετο ostreatus, μας προσφέρουν ένα ελαφρύ άρωμα θαλασσινών, που στο στόμα συνδυάζεται με γήινες νότες και ανεπαίσθητα πιπεράτη γεύση.

Στην κουζίνα: Αφήστε τα σε χλιαρό νερό για περίπου 30 λεπτά, ώστε να ενυδατωθούν, στεγνώστε τα σε απορροφητικό χαρτί και χρησιμοποιήστε τα όπως τα φρέσκα. Συνοδεύουν κρέατα και πουλερικά, κολακεύονται από τις λευκές σάλτσες, αγαπούν τα κάρβουνα, αλλά και το ψήσιμο στον φούρνο.

Ταιριάσματα: Ταιριάζουν με φρέσκα και ξερά μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός, το σχοινόπρασο, η ρίγανη, το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια εσαλότ.

0%
Drag View Close play