Μείγμα για λουκάνικο με πορτοκάλι

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Σε ένα από εκείνα τα περίεργα παιχνίδια που παίζουν οι λέξεις ταξιδεύοντας στον χώρο και τον χρόνο, στην αγγλική γλώσσα το λουκάνικο αναφέρεται μόνο στο προϊόν που εμείς έχουμε ταυτίσει, κυρίως, με τη νότια Πελοπόννησο. Πρόκειται, δηλαδή, για το αρωματισμένο με φλούδες πορτοκαλιού λουκάνικο, για το οποίο υπερηφανεύονται τόσο η Μεσσηνία όσο και η Λακωνία. Ο μοναδικός του χαρακτήρας οφείλεται, πέρα βέβαια από την ποιότητα της πρώτης ύλης και την εμπειρία του παρασκευαστή, στο μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιείται. Σε αυτό βέβαια πρωταγωνιστούν οι φλούδες του πορτοκαλιού, αλλά η σωστή σύνθεση και αναλογία των υπολοίπων κάνει τη διαφορά.

Μορφή: Πορτοκαλοκόκκινη σκόνη, όπου ξεχωρίζουν μεγαλύτερα κομμάτια πορτοκαλόφλουδας, σπασμένου μαύρου πιπεριού, μπούκοβου, μαραθόσπορου και κόλιανδρου.

Αρώματα και γεύση: Το άρωμα του πορτοκαλιού δίνει πρώτο το παρόν, ενώ ακολουθούν το κύμινο, ο κόλιανδρος, το σκόρδο και το μπαχάρι. Στο στόμα η πάπρικα προσφέρει μια διακριτική οξύτητα, ενώ το πιπέρι και το μπούκοβο δίνουν την απαραίτητη πικάντικη νότα.

Στην κουζίνα: Ετοιμάστε το κρέας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και προσθέστε το μείγμα για λουκάνικο με πορτοκάλι, σε αναλογία περίπου 20 γραμμάρια μείγματος για κάθε κιλό κρέας. Ανακατέψτε καλά, προσθέτοντας, αν θέλετε, και λίγο κόκκινο, ξηρό κρασί, όπως κάνουν στην Καλαμάτα. Αφήστε στο ψυγείο για λίγες ώρες, να δέσουν τα υλικά, και είστε έτοιμοι να γεμίσετε τα δικά σας λουκάνικα.

Ταιριάσματα: Καθώς δεν περιέχει αλάτι, θα χρειαστεί να προσθέσετε. Υπολογίστε περίπου 10-15 γραμμάρια ανά κιλό κρέατος ή ανάλογα με τη γεύση σας. Θα ταίριαζε και λίγη ρίγανη ή θρούμπι.

0%
Drag View Close play