Μανιτάρια Βασιλομανίταρα

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Τα βασιλομανίταρα ή επιστημονικά Boletus edulis (Βωλίτης ο εδώδιμος), είναι από τα πιο νόστιμα και διαδεδομένα μανιτάρια του βόρειου ημισφαιρίου. Ανήκουν στην ομοταξία των αγαρικομυκήτων και τα συναντάμε σε δάση κωνοφόρων ή πλατύφυλλων δέντρων, να συμβιώνουν στις ρίζες τους. Το σχήμα τους είναι χαρακτηριστικό, με το καπέλο τους που έχει διάμετρο 10-20 εκατοστά και πολύ σπάνια μεγαλύτερη, να ακουμπά σε χοντρό ποδίσκο, ο οποίος μπορεί να φτάσει τα 25 εκατοστά ύψος. Το χρώμα του καπέλου κινείται σε διάφορες αποχρώσεις του καφέ, ενώ του ποδίσκου προς το υπόλευκο. Η σάρκα τους είναι σφιχτή, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, ενώ χάρη στην υφή της προσφέρεται για αποξήρανση.

Μορφή: Μεγάλα κομμάτια βασιλομανίταρων, με τα χρώματα των φρέσκων μανιταριών.

Αρώματα και γεύση: Τα αρώματα των αποξηραμένων βασιλομανίταρων θυμίζουν έντονα ξηρούς καρπούς και μπέικον, σε γήινο υπόβαθρο. Η υφή τους είναι σαρκώδης και η γεύση πικάντικη και επίμονη.

Στην κουζίνα: Χρησιμοποιήστε τα, αφού πρώτα τα ενυδατώσετε αφήνοντάς τα σε ζεστό νερό για περίπου μισή ώρα. Το νερό, μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε καθώς περιέχει πολλά αρωματικά στοιχεία των μανιταριών. Δοκιμάστε τα σε ριζότι, σούπες και πίτσες. Εξαιρετικό συνοδευτικό για κρέατα και πουλερικά. Αρωματίζουν τις σάλτσες, αλλά και το ελαιόλαδο.

Ταιριάσματα: Αγαπούν το αλάτι, το λεμόνι, το ξίδι και τα ξερά βότανα.

0%
Drag View Close play