Βασιλικός, αποξηραμένα φύλλα

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Βασιλικός είναι η κοινόχρηστη ονομασία του φυτού Ώκιμον το βασιλικόν (Ocimum basilicum), που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μέντα, τη μαντζουράνα, τη ρίγανη και άλλα πολλά μυριστικά. Το γένος των Ώκιμων, με τα πολλά είδη που περιλαμβάνει, είναι διαδεδομένο από την Ευρώπη μέχρι τη νοτιοανατολική Ασία, όμως στη μαγειρική της Μεσογείου χρησιμοποιείται συνήθως το είδος που ξέρουμε ως πλατύφυλλο βασιλικό. Παρότι έχουν διατυπωθεί διάφορες εικασίες για την καταγωγή του, που την τοποθετούν στην Ινδία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, ακόμα και τη νοτιοανατολική Ασία, είναι βέβαιο πως ήταν γνωστός στην Αίγυπτο των Φαραώ και την Αρχαία Ελλάδα. Άλλωστε και η επιστημονική του ονομασία, basilicum, έχει ελληνική ρίζα.

Μορφή: Αποξηραμένα φύλλα, με γκριζοπράσινο χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Τα αποξηραμένα φύλλα έχουν λιγότερο έντονο, αλλά πιο πικάντικο άρωμα, σε σχέση με τα φρέσκα. Επικρατεί μια αίσθηση γαρίφαλου σε λεμονάτο φόντο τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα.

Στην κουζίνα: Επειδή η θερμότητα μειώνει την αρωματική του ένταση, προτιμήστε να προσθέσετε τα φύλλα του βασιλικού λίγο πριν ή αφού τελειώσει το μαγείρεμα. Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε αρωματικό λάδι και να μαγειρέψετε με αυτό. Απαραίτητο συστατικό για το πολύ δημοφιλές pesto Genovese, ταιριάζει με τις τομάτες και τα φρέσκα τυριά, τα ψάρια, τα πουλερικά, το αρνί, τις ομελέτες και τα βραστά αυγά. Το ντελικάτο του άρωμα θα αναδείξει τα φαγητά, χωρίς να τα καλύψει.

Ταιριάσματα: Αγαπά τη θρούμπη, το δενδρολίβανο, το θυμάρι, τον μαϊντανό και το σκόρδο.

0%
Drag View Close play