Μείγμα κάρι Ινδιών

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το κάρυ ή curry, αρχικά σήμαινε ένα μείγμα μπαχαρικών, που μάλλον δημιουργήθηκε στην Αγγλία, προς το τέλος του 18ου αιώνα, είτε από κάποιον οξυδερκή έμπορο του Λονδίνου, ο οποίος θέλησε να εκμεταλλευθεί την εξωτική γοητεία που ασκούσαν οι νεοαποκτημένες Ινδίες, είτε από τους πρώτους Ινδούς μετανάστες που έφτασαν στην Αγγλία, ως ναύτες, στα πλοία της εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών. Με τα χρόνια, βέβαια, έφτασε να σημαίνει όλα τα πιάτα που καρυκεύονται με αυτό το μείγμα ή την αντίστοιχη σάλτσα. Η ονομασία κάρυ, κατά την επικρατέστερη θεωρία, προέρχεται από την γλώσσα των Ταμίλ, όμως το ίδιο το μείγμα δεν έχει αντίστοιχό του στην ινδική παράδοση, αν και ίσως να αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του, τα διάφορα masala. Κύρια συστατικά του κάρυ, αλλά όχι μοναδικά, καθώς έχουν προκύψει αρκετές παραλλαγές πια, είναι ο κόλιανδρος, ο κουρκουμάς, το κύμινο, το μοσχοσίταρο και οι πιπεριές τσίλι.

Μορφή: Πούδρα, με ανοιχτό καφέ χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Αρωματικό μπουκέτο, που ξεδιπλώνεται σταδιακά. Κύμινο, καρδάμωμο, κουρκουμάς, κανέλα και μοσχοσίταρο πρωταγωνιστούν. Στο στόμα είναι ελάχιστα καυτερό, με θερμό τελείωμα.

Στην κουζίνα: Ο ήπιος αλλά αρωματικός του χαρακτήρας κάνει αυτό το κάρυ ιδανικό για λευκές σάλτσες, που συνοδεύουν μοσχάρι, αρνί, χοιρινό ή κοτόπουλο. Ανακατέψτε το με γιαούρτι ή λάδι, για να αλείψετε ή να μαρινάρετε κρέατα που θα ψήσετε στον φούρνο ή στη σχάρα. Δοκιμάστε το σε λαδολέμονο για ψάρι ή για  σαλάτες.

Ταιριάσματα: Οι λιπαρές ουσίες, όπως το λάδι, το βούτυρο και το γιαούρτι, αλλά και το λεμόνι, αναδεικνύουν τον αρωματικό του πλούτο.

0%
Drag View Close play