Μείγμα κάρι Κεϋλάνης

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Κάτω από την βρετανικής επινόησης ονομασία «κάρυ», καλύπτονται πολλές δεκάδες μείγματα μπαχαρικών και τα αντίστοιχα πιάτα, που μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους ως προς τη σύνθεση ή τη γευστική ένταση, έχουν όμως, με κάποιο τρόπο, κοινή αναφορά στις περιοχές της ινδικής χερσονήσου.  Το νησί της Κεϋλάνης, στο νοτιοανατολικό άκρο της, που τώρα, ως ανεξάρτητο κράτος, λέγεται Σρι Λάνκα, έχει μια κουζίνα πλούσια σε αρώματα και υλικά, με πολλές επιρροές και τα πιάτα κάρυ, το γάλα καρύδας και τα σωταρισμένα κρεμμύδια να αποτελούν τα πιο αναγνωρίσιμα ίσως στοιχεία της. Στην πραγματικότητα, σχεδόν κάθε νοικοκυριό έχει τη δική του συνταγή για το μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιεί ανάλογα με το είδος του πιάτου, αλλά σίγουρα δεν μοιάζουν με τα αντίστοιχα της Ινδίας. Κάποιοι προτιμούν τα έντονα καυτερά κάρυ, που συνήθως έχουν κόκκινο χρώμα εξαιτίας της ψηλής αναλογίας σε πιπεριές τσίλι, κάποιοι άλλοι τα σκουρόχρωμα, πικάντικα και πληθωρικά αρωματικά, που τα συστατικά τους καβουρδίζονται πριν μετατραπούν σε σκόνη, ενώ υπάρχει πάντα ο μέσος δρόμος  των πιο ανοιχτόχρωμων κάρυ, τα οποία συνδυάζουν εκφραστικά αρώματα με ήπιο χαρακτήρα.

Μορφή: Σκόνη, με ανοιχτό καφέ χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Τα αρώματα του κόλιανδρου και του μάραθου έρχονται σε πρώτο πλάνο, ενώ ακολουθούν εκείνα του καρδάμωμου, της κανέλας και του κύμινου. Στο στόμα, μια πολύ διακριτική πικάντικη νότα εμφανίζεται στο τελείωμα.

Στην κουζίνα: Ιδανικό για να ετοιμάσετε κοτόπουλο ή αρνί κάρυ, με τον τρόπο της Κεϋλάνης, αλλά και για να προσθέσετε αρώματα στις μαρινάδες για τα ψητά σας.

Ταιριάσματα: Αγαπά το γάλα καρύδας, το λεμόνι, την πάστα ταμάρινθου, το ξίδι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, ενώ μπορείτε να του προσθέσετε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ή πιπερίτσα τσίλι, αν θέλετε πρόσθετη ένταση.

0%
Drag View Close play