Μείγμα Ντούκα (Dukkah)

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το dukkah (ή duqqa, douka και dakka) είναι ένα από τα εμβληματικά μείγματα μπαχαρικών, κυρίως της αιγυπτιακής και λιγότερο της λιβανέζικης κουζίνας. Η ονομασία του στα αραβικά μάλλον σχετίζεται με το ρήμα θρυμματίζω και πραγματικά στη σύνθεσή του συμμετέχουν σπασμένοι ξηροί καρποί, σπόροι και μπαχαρικά. Βέβαια, κάθε περιοχή και σχεδόν κάθε νοικοκυριό έχουν τη δική τους παραλλαγή, ώστε είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για μια ενιαία συνταγή, ειδικά μάλιστα αν σκεφτεί τα εκατομμύρια Αιγύπτιους μετανάστες που πρόσθεσαν στο μείγμα υλικά από τις νέες τους πατρίδες. Το μείγμα που σας προτείνει το Μπαχάρ, ακολουθεί κατά βάση την κλασική αιγυπτιακή εκδοχή.

Μορφή: Μείγμα σε τόνους πορτοκαλί-καφέ, όπου ξεχωρίζουν μικρά κομμάτια αμύγδαλου, φουντουκιού, σουσαμιού και φιστικιών κάσιους.

Αρώματα και γεύση: Τον αρωματικό τόνο δίνουν το κύμινο και ο κόλιανδρος, ενώ στο στόμα το πιπέρι προσφέρει την αναμενόμενη –για μεσανατολίτικο μείγμα– πικάντικη αίσθηση.  

Στην κουζίνα: Αν και ο πιο συνηθισμένος τρόπος κατανάλωσης του dukkah στην Αίγυπτο είναι πάνω σε λαδωμένες φέτες ψωμιού, ως μεζές, στην πραγματικότητα οι χρήσεις του είναι πολύ περισσότερες, χάρη στην ασυνήθιστη, αλλά ισορροπημένη του προσωπικότητα. Προσθέστε ένα κουταλάκι μείγματος για κάθε μερίδα, σε μαγειρευτά κρέατα, πουλερικά, σάλτσες για μακαρόνια, πατάτες φούρνου, ακόμα και ρύζι. Μπορείτε ακόμα να το χρησιμοποιήσετε για να πανάρετε κρεατικά ή ψευτοκεφτέδες. Ετοιμάστε «μπαλάκια» φρέσκου λευκού τυριού, τυλιγμένα στο μείγμα dukkah και εντυπωσιάστε τους φίλους σας.

Ταιριάσματα: Δεν χρειάζεται να προσθέσετε τίποτα, ούτε καν αλάτι.

0%
Drag View Close play