Μείγμα για κοτόπουλο Γκαλίνια (Galinha)

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Με καταγωγή από την νότια Ασία, η κότα (Gallus gallus domesticus) φαίνεται πως ήταν από τα πρώτα είδη που εξημέρωσε ο άνθρωπος, για να αξιοποιήσει τόσο το κρέας όσο και τα αυγά της. Το εξημερωμένο πτηνό πέρασε από την Ινδία στη Μικρά Ασία και από εκεί στην Ελλάδα, ενώ από τη Μεσοποταμία διαδόθηκε στην Αίγυπτο. Σε πολλά μέρη και εποχές τόσο οι αρσενικοί όσο και οι θηλυκοί εκπρόσωποι του είδους συνδέθηκαν με δοξασίες, θρησκευτικές τελετουργίες ή δεισιδαιμονίες, ενώ για αρκετούς λαούς το κρέας τους θεωρείται ανώτερο όλων των άλλων οικόσιτων ζώων. Ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τις συνθήκες εκτροφής το κρέας αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά, ενώ οι τρόποι που μαγειρεύεται ή καρυκεύεται είναι μάλλον δύσκολο να υπολογιστούν. Το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο Galinha έχει έντονη ισπανική αύρα, καθώς σε αυτό πρωταγωνιστούν η πάπρικα, το σκόρδο και το κρεμμύδι, με το σιναπόσπορο και το  μοσχοσίταρο στο παρασκήνιο.

Μορφή: Λεπτή σκόνη, με πορτοκαλί χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Το σκόρδο, το κρεμμύδι και το μοσχοσίταρο δίνουν τον αρωματικό τόνο. Η γεύση χαρακτηρίζεται από το ευχάριστο, ελαφρύ κάψιμο της πάπρικας και από την αισθητή παρουσία του αλατιού.

Στην κουζίνα: Ανακατέψτε το μείγμα Galinha με λάδι ή γιαούρτι για να μαρινάρετε κομμάτια κοτόπουλου πριν τα ψήσετε. Το μαρινάρισμα λειτουργεί ευεργετικά όταν πρόκειται για κόκορα ή μεγαλύτερη κότα. Ιδανικό, διαλυμένο σε λάδι, για να αλείψετε εξωτερικά και εσωτερικά το κοτόπουλο σούβλας.

Ταιριάσματα: Δεν χρειάζεται να προσθέσετε απολύτως τίποτα.

0%
Drag View Close play