Μείγμα Τσατ Μασάλα (Chaat Masala)

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Λένε κάποιοι ότι τα μπαχαρικά για τους Ινδούς αντιπροσωπεύουν ό,τι περίπου τα τυριά για τους Γάλλους. Και μάλλον δεν εχουν άδικο, καθώς τέτοιο  πλήθος διαφορετικών μειγμάτων και τόσες παραλλαγές τους δεν συναντάμε σε καμιά άλλη κουζίνα. Αν και πατρίδα του μείγματος Τσάατ Μασάλα (Chaat masala) θεωρείται η πρωτεύουσα Νέο Δελχί και η ευρύτερη περιοχή του Uttar Pradesh, στη βόρεια Ινδία, όπου ετοιμάζεται κυρίως από τους πλανόδιους πωλητές για να συνοδεύσει τις δημοφιλείς τοπικές «νοστιμιές του δρόμου», η χρήση του πλέον έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ινδική χερσόνησο. Αυτές οι νοστιμιές λέγονται chaat (νόστιμο ή γλύφω τα χείλια μου στις διάφορες διαλέκτους) και δίνουν και το όνομα στο μείγμα των μπαχαρικών. Απαραίτητο συστατικό του η σκόνη μάνγκο, που του δίνει τη χαρακτηριστική του οξύτητα.       

Μορφή: Λεπτή σκόνη, σε καφέ χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Ο συνδυασμός της σκόνης μάνγκο, του κύμινου, της μέντας, της ασαφετίδας, του μαύρου πιπεριού και του τσίλι μαζί με τα υπόλοιπα μπαχαρικά  δημιουργούν ένα πληθωρικό μπουκέτο αρωμάτων. Πολύ ιδιαίτερος γευστικός χαρακτήρας, που ισορροπεί ανάμεσα στο όξινο, το φρουτώδες, το αλμυρό και το πικάντικο.

Στην κουζίνα: Εκτός από την κλασική του χρήση στα πιάτα τσάατ, που ως βάση έχουν τα τηγανητά μπαλάκια ζύμης και το γιαούρτι συνδυασμένα με άλλα υλικά, δοκιμάστε το σε κεφτέδες λαχανικών, σε τηγανητά λαχανικά, ιδιαίτερα κρεμμύδια, σε ντιπ με γιαούρτι, ακόμα και σε σπιτικό ποπ-κορν. Οι Ινδοί το χρησιμοποιούν επίσης σε πράσινες σαλάτες, αλλά και σε φρουτοσαλάτες ή χυμούς.

Ταιριάσματα: Αγαπά το γιαούρτι και το βούτυρο.

0%
Drag View Close play