Μείγμα ΜΠΕΡΜΠΕΡΕ (Berbéré)

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Αυτό το μείγμα αποτελεί την επιτομή και το απαραίτητο συστατικό της αιθιοπικής μαγειρικής παράδοσης, αν και το συναντάμε συχνά και στις γειτονικές κουζίνες της Ερυθραίας και της Σομαλίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μάλιστα, κάθε αιθιοπική οικογένεια, κατά κανόνα πολυμελής, καταναλώνει περίπου 30 κιλά ετησίως, ενώ φυσικά έχει τη δική της μυστική συνταγή για την παρασκευή και τις αναλογίες του μείγματος, που μεταδίδεται από μητέρα σε κόρη. Ο μύθος θέλει την ιστορία του μείγματος μπερμπερέ να φτάνει στα χρόνια της θρυλικής βασίλισσας του Σαβά, η οποία εντυπωσίασε τον σοφό Σολομώντα, εκτός των άλλων, και με τις απίστευτες ποσότητες μπαχαρικών που του πρόσφερε ως δώρο. Όπως δηλώνει και η ονομασία του, που δεν έχει σχέση με τους Βερβερίνους της βόρειας Αφρικής, αλλά στην επικρατέστερη διάλεκτο της χώρας σημαίνει «καυτό», πρόκειται για ένα πικάντικο μείγμα, με βάση μπαχαρικά και αρωματικά φυτά διαδεδομένα στην περιοχή. Συνήθως δεν λείπουν ο κακουλές, το τζίντζερ, το ξερό σκόρδο, το μαυροκούκι, το τσιμένι, το κύμινο, το γαρίφαλο, το αλάτι και φυσικά τα πιπέρια, με πρωταγωνιστή το τσίλι.

Μορφή: Λεπτή σκόνη, σε ζωηρό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Πληθωρική και σύνθετη αρωματική παρουσία, με το καρδάμωμο, το σκόρδο, το τσιμένι και το γαρίφαλο να επικρατούν. Κάψιμο μέτριας έντασης, που απλώνεται αργά στο στόμα, αλλά διαρκεί πολύ. Διακριτική η αίσθηση του αλατιού.

Στην κουζίνα: Σχεδόν απαραίτητο συστατικό στις συνταγές από το «Κέρας της Αφρικής», νοστιμίζει και δίνει πικάντικο νεύρο σε κρέατα και ψάρια, ανεξάρτητα από τον τρόπο που έχουν μαγειρευτεί. Δοκιμάστε το ακόμα σε σούπες, μαρινάδες και λαχανικά, αν αγαπάτε τις εξωτικές, καυτερές γεύσεις.

Ταιριάσματα: Πρόκειται για ένα από τα πιο ολοκληρωμένα μείγματα που δεν χρειάζονται καμία προσθήκη. 

0%
Drag View Close play