Πάστα Ταντούρι (Tandoori)

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Κατά κυριολεξία, tandoor ονομάζεται ένα είδος φούρνου, συνήθως κάθετου, πολύ διαδεδομένου σε όλη σχεδόν την Ασία και τον Καύκασο. Κατασκευασμένοι από πηλό ή μέταλλο, αυτοί οι φούρνοι ψήνουν με κάρβουνα που τοποθετούνται στο εσωτερικό τους, οπότε και τα φαγητά παίρνουν μια ιδιαίτερη γεύση καπνιστού ή καψαλισμένου. Χρησιμοποιούνται και για ψωμιά ή πίτες, αλλά κυρίως για κρέατα, που προηγουμένως μαρινάρονται σε ένα μείγμα μπαχαρικών, για να μαλακώσουν και να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες του φούρνου. Γνωστότερη εκδοχή είναι το κοτόπουλο ταντούρι –μαριναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου περασμένα σε σούβλες–, που σερβίρεται στα περισσότερα ινδικά εστιατόρια εκτός Ινδίας, ενώ δεν λείπουν οι παραλλαγές με ψάρι, τυρί ή αρνί. Η έτοιμη μαρινάδα που προτείνει το Μπαχάρ, αποτελεί μια εύκολη και εύχρηστη λύση για να ετοιμάσετε συνταγές ταντούρι στο σπίτι σας.

Μορφή: Παχύρευστη πάστα, με κόκκινο, βυσσινί χρώμα, σε γυάλινο βάζο.

Αρώματα και γεύση: Επικρατούν τα αρώματα του σκόρδου, του τζίντζερ και του κύμινου, σε όξινο φόντο ταμάρινδου. Η γεύση έχει μια φρουτώδη και όξινη πλευρά, που συνδυάζεται με νότες θερμών μπαχαρικών και διακριτικό κάψιμο.

Στην κουζίνα: Ανακατέψτε περίπου 80 γραμ. της πάστας ταντούρι με 70 γραμ. γιαούρτι, για να ετοιμάσετε τη μαρινάδα όπου θα αφήσετε για μερικές ώρες –κατά προτίμηση ολόκληρη τη νύχτα– το κρέας. Ψήστε το στο γκριλ του φούρνου ή σε ψησταριά με κάρβουνα, περασμένο σε σουβλάκια, γυρίζοντάς το συχνά.

Ταιριάσματα: Αν σας αρέσουν οι πιο πικάντικες γεύσεις, μπορείτε να προσθέσετε καυτερή πάπρικα ή πιπεριές τσίλι.

0%
Drag View Close play