Πιπεριά κόκκινη Bhut jolokia, σε σκόνη

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Η bhut jolokia, γνωστή και ως ghost pepper ή πιπεριά-φάντασμα, είναι μια ποικιλία πιπεριάς, με καταγωγή από τη βορειοανατολική Ινδία, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 10 πιο καυτερές του κόσμου. Μάλιστα, από το 2006 ως το 2010 κατείχε την πρώτη θέση στο βιβλίο Guinness, έχοντας ξεπεράσει το 1.000.000 μονάδες της κλίμακας Scoville (SHU), του συστήματος μέτρησης της καυστικότητας για τις πιπεριές. Όπως έδειξαν οι έρευνες του DNA, προέρχεται από τη διασταύρωση φυτών από δύο διαφορετικά είδη καψικών, το Capsicum chinense, στο οποίο ανήκουν οι πιπεριές habanero και το Capsicum frutescens, με κύριους εκπροσώπους του τις πιπεριές tabasco και piri piri. Η πολύ ψηλή περιεκτικότητα των καρπών της bhut jolokia σε καψαϊκίνη, την κάνει περιζήτητη ανάμεσα σε όσους αγαπούν τις ακραία καυτερές γεύσεις, έως «επικίνδυνη», όμως, για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές.

Μορφή: Λεπτή σκόνη, με κόκκινο-κεραμιδί χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Πιπεράτα, φρουτώδη αρώματα, με μια καπνιστή νότα. Στο στόμα, κυριαρχεί η αίσθηση του δυνατού καψίματος, που αρχίζει λίγα δευτερόλεπτα αφού το ακουμπήσουμε στη γλώσσα και διαρκεί, σχεδόν με την ίδια ένταση, για αρκετά λεπτά. Το κάψιμό της είναι περίπου 150 φορές ισχυρότερο από εκείνο της σάλτσας Tabasco.

Στην κουζίνα: Ελάχιστη, πραγματικά ελάχιστη, ποσότητα μπορεί να μεταμορφώσει σάλτσες, μαρινάδες, σούπες και ζωμούς, αρκεί να σας αρέσουν οι πολύ καυτερές γεύσεις. Επειδή η μεγάλη συγκέντρωση καψαϊκίνης είναι ιδιαίτερα ερεθιστική για τους βλεννογόνους, ιδιαίτερα του ματιού, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, όταν χρησιμοποιήσετε τη σκόνη της bhut jolokia.

Ταιριάσματα: Ταιριάζει με όλα σχεδόν τα μπαχαρικά και τα βότανα, αγαπά όμως ιδιαίτερα τις λιπαρές ουσίες και το λεμόνι.

0%
Drag View Close play