Πίτες Παπαντάμ (Papadums)

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Οι μικρές, στρογγυλές πίτες που στη Δύση γνωρίζουμε ως papadums ή  poppadoms, για τους Ινδούς και τους γειτονικούς τους λαούς έχουν όχι μόνο πολλά ονόματα αλλά και πολλές χρήσεις. Γνωστές επίσης, ως appalam, pappadum, appadam, happala και pappad, παρασκευάζονται συνήθως από αλεύρι οσπρίων και προσφέρονται τόσο ως συνοδευτικό του φαγητού, όσο και ως σνακ. Αν και δεν είναι σπάνια η χρήση άλλων οσπρίων, συνήθως το  αλεύρι προέρχεται από το αποφλοιωμένο, μαύρο ινδικό φασολάκι (Vigna mungo), οπότε λέγεται Urid flour, ενώ, ιδίως στο νότο, αναμειγνύεται με αλεύρι από ρύζι ή σιτάρι. Τα υπόλοιπα υλικά περιλαμβάνουν μόνο νερό, αλάτι, φυτικό λάδι και ανάλογα με τις συνήθειες κάθε νοικοκυράς μπορεί να προστεθούν στη ζύμη μπαχαρικά, όπως κύμινο, πιπέρι ή σκόρδο.

Μορφή: Λεπτή, τραγανή πίτα, σε σχήμα δίσκου, με διάμετρο περίπου 15 εκατοστά και ανοιχτό καφέ-μπεζ χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Καθώς τα παπαντάμ που σας προτείνει το Μπαχάρ, δεν περιέχουν μπαχαρικά ή άλλα μυρωδικά, τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα αναγνωρίζονται τα ελαφρά αμυλώδη αρώματα των οσπρίων. Όταν ψηθούν, αποκτούν τραγανή υφή και διακριτικά αλμυρή γεύση.

 Στην κουζίνα: Συνήθως σερβίρονται ως σνακ είτε μόνα τους είτε συνοδεύοντας τσάτνεϊ και διάφορα ντιπ. Μπορούν όμως να αντικαταστήσουν το ψωμί, όταν ετοιμάζετε πιάτα της ινδικής κουζίνας. Παραδοσιακά, τα παπαντάμ, ψήνονται σε ανοιχτή φλόγα ή στο φούρνο και τηγανίζονται είτε σε καυτό λάδι, είτε σε αντικολλητικό τηγάνι. Αξιοποιώντας όμως την τεχνολογία, μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία τους.

Ταιριάσματα: Αγαπά ιδιαίτερα τα φρέσκα ή τα μαγειρεμένα λαχανικά και το γιαούρτι.

0%
Drag View Close play