Σάλτσα μαστίχας

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Η μαστίχα είναι το προϊόν που είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη Χίο. Πρόκειται για την αρωματική ρητίνη, η οποία προέρχεται από τον αειθαλή θάμνο Pistacia lentiscus, αλλά μόνο από το υποείδος Chia ή μαστιχόνενδρο, που καλλιεργείται αποκλειστικά στο νησί. Αυτό το γεγονός κάνει τη μαστίχα ένα μοναδικό και εξαιρετικά σπάνιο προϊόν, που η χρήση του καταγράφεται για πρώτη φορά από τον Ηρόδοτο. Δημοφιλής σε όλους τους λαούς της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αρωματίζει γλυκά και αρτοσκευάσματα εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια. Ως σάλτσα ή κρέμα συνοδεύει τόσο γλυκές όσο και αλμυρές παρασκευές.

Μορφή: Λεπτή πούδρα με υπόλευκο χρώμα. Το «δάκρυ» της μαστίχας για να γίνει σκόνη πρέπει να αναμειχθεί με ζάχαρη άχνη ή κάποιο άμυλο (π.χ. ρυζάλευρο ή corn flour) γιατί αλλιώς κολλάει.

Αρώματα και γεύση: Κυριαρχεί το χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο άρωμα της μαστίχας, με τις ελαφρά ρητινώδεις αποχρώσεις του. Στη γεύση, το μείγμα για σάλτσα μαστίχας είναι διακριτικά γλυκό, με αμυλώδη υφή.

Στην κουζίνα: Τα τελευταία χρόνια, η μαστίχα ως άρτυμα έχει κινήσει το ενδιαφέρον των νέων δημιουργικών σεφ. Έτσι, σε μορφή σάλτσας ή κρέμας, τη συναντάμε σε πολλές συνταγές τους, όχι μόνο για γλυκά, αλλά και για πιάτα με πουλερικά, μοσχάρι ή χοιρινό, ενώ δεν λείπουν και οι προτάσεις για ψάρια, όπως ο σολομός. Το μείγμα του Μπαχάρ προσφέρει μια εύκολη και ασφαλή λύση, καθώς διαλύοντάς το σε νερό, γάλα ή κρέμα γάλακτος, ανάλογα με την επιθυμητή πυκνότητα, και σε αναλογία 1:4 (ένα μέρος μείγμα Μπαχάρ και 4 μέρη υγρό), έχουμε μια σάλτσα με θαυμάσια υφή. Αν πάλι αλλάξουμε την αναλογία σε 1:2 (ένα μέρος μείγμα προς 2 μέρη υγρό) έχουμε έτοιμη την κρέμα μαστίχας.

Ταιριάσματα: Ανάλογα με την χρήση, μπορούμε να προσθέσουμε αλάτι, μαύρο πιπέρι, μπαχαρικά όπως το μοσχοκάρυδο και η κανέλα, λεμόνι, αλλά και ζάχαρη.

0%
Drag View Close play