Ταυτότητα: Το Τάκα Τακ ή Κάτα Κατ, όπως επιμένουν κάποιοι να το λένε, είναι ένα πιάτο από τη γαστρονομική παράδοση του Πακιστάν, ιδιαίτερα δημοφιλές στην περιοχή της Λαχώρης. Κατά βάση αποτελείται από αρνίσια νεφράκια, μυαλά και γλυκάδια, που μαγειρεύονται με τομάτα και βούτυρο γκι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Πρόκειται για ένα «φαγητό του δρόμου» και το όνομά του προέρχεται από τον ήχο που κάνουν δυο σπάτουλες καθώς τις χτυπούν οι υπαίθριοι μάγειρες στα τοιχώματα του τηγανιού όπου ψήνεται το φαγητό, για να το τεμαχίσουν σε πολύ μικρά κομμάτια, ενώ το ανακατεύουν. Παρότι υπάρχουν πολλές εκδοχές της συνταγής, ακόμα και με διαφορετικά υλικά, ανάλογα με την περιοχή προέλευσής της, τα βασικά μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται μένουν σταθερά, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία του ομώνυμου μείγματος.
Μορφή: Μπεζ-καφέ πούδρα, με σπόρους και μεγαλύτερα κομμάτια.
Αρώματα και γεύση: Στο σύνθετο μπουκέτο επικρατούν τα αρώματα του κύμινου, του τζίντζερ και του κόλιανδρου, ενώ πιο πίσω έρχονται το σκόρδο, ο κουρκουμάς και το μπαχάρι. Μέτρια έως αρκετά καυτερό στο στόμα, χάρη στη σκόνη από κόκκινες πιπερίτσες τσίλι που περιέχει.
Στην κουζίνα: Έστω και αν δεν ετοιμάσετε την αυθεντική συνταγή του mutton taka tak της Λαχώρης, το μείγμα Τάκα τακ θα δώσει μια εξωτική και –λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε– πικάντικη νότα στο αρνί, το κοτόπουλο ή το μοσχάρι, ειδικά αν τα μαγειρέψετε με λευκές, λεμονάτες σάλτσες ή με φρούτα.
Ταιριάσματα: Ταιριάζει με το φρέσκο κόλιανδρο, τα φύλλα μέντας και το γιαούρτι.