Τσάι Ρόιμπος (Rooibos)

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το τσάι Rooibos, γνωστό επίσης ως κόκκινο τσάι, αν και δεν προέρχεται από τεϊόδεντρο, μπήκε στη ζωή των Δυτικών σχεδόν ταυτόχρονα με την καινούργια χιλιετία. Προέρχεται από τα βελονοειδή φύλλα και τα τρυφερά στελέχη του θάμνου Aspalathus linearis, που ανήκει στην ίδια μεγάλη οικογένεια με τον γνωστό μας ασπάλαθο, αλλά και τα κουκιά, τα μπιζέλια  και τα φασόλια. Το φυτό είναι ιθαγενές της Νότιας Αφρικής και μάλιστα μιας μόνο περιοχής, στα βόρεια της Πόλης του Ακρωτηρίου, ενώ κάθε προσπάθεια για καλλιέργειά του οπουδήποτε αλλού απέτυχε. Τα φύλλα και τα στελέχη συλλέγονται πράσινα και υφίστανται ένα είδος ζύμωσης, παρόμοιας με του τσαγιού, που τους δίνει το κοκκινωπό χρώμα και δυναμώνει το άρωμά τους. Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες, τους αποδίδονται διάφορες θεραπευτικές ή προστατευτικές ιδιότητες. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο ρόφημα, το οποίο δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη.

Μορφή: Λεπτοτριμμένα φύλλα, με κόκκινο-καφέ χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Εκφραστική μύτη, με λουλουδάτα αρώματα, που θυμίζουν το τσάι ιβίσκου, μαζί με μια λεμονάτη και γήινη νότα. Ήπια γεύση, σχεδόν «γλυκιά».

Στην κουζίνα: Για ένα απολαυστικό ρόφημα, υπολογίστε δύο κουταλάκια του καφέ (8-10 γραμμάρια), σε ένα λίτρο ζεστού (περίπου 95ο C) νερού. Αφήστε να εκχυλιστούν για 7 τουλάχιστον λεπτά και σερβίρετε με ζάχαρη, μέλι, γάλα, λεμόνι ή τίποτα. Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε λεπτό φίλτρο ή υφασμάτινη θήκη, για να αποφύγετε τα μικρά κομματάκια στο τσάι σας.

Ταιριάσματα: Συνδυάζεται πολύ ωραία με αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά και σοκολάτα.

0%
Drag View Close play