Μείγμα Ζάαταρ (Zaatar)

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Ένα δημοφιλές μείγμα από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής, με πολλές χρήσεις και αμέτρητες παραλλαγές. Η ονομασία του βέβαια δημιουργεί μια μικρή σύγχυση, καθώς στα αραβικά αναφέρεται επίσης αφενός μεν σε μια ομάδα βοτάνων, με κύριους εκπρόσωπους τη ρίγανη, το θυμάρι και τη θρούμπη, αφετέρου δε  στη συριακή ρίγανη (Origanum syriacum), που πολλοί ταυτίζουν με το βιβλικό φυτό ύσσωπος, το οποίο αναφέρεται στους ψαλμούς του Δαυίδ. Κατά μία, λογική, θεωρία τα ονόματα ταυτίζονται γιατί σε όλες τις εκδοχές του μείγματος zaatar, συμμετέχει ένα τουλάχιστον βότανο της οικογένειας zaatar. Όμως, εκείνο που δίνει τον διαφορετικό αέρα σε αυτό το μείγμα μπαχαρικών είναι το σουμάκι, σε έναν απρόσμενο αλλά πετυχημένο συνδυασμό με σουσάμι, θυμάρι, ρίγανη, θρούμπη και γλυκάνισο.

Μορφή: Μείγμα σε μορφή σκόνης, με τους ολόκληρους σπόρους του σουσαμιού να ξεχωρίζουν, στο πρασινωπό φόντο, που μοιάζει διάστικτο από την βαθυκόκκινη σκόνη του σούμακ.

Αρώματα και γεύση: Στη μύτη εναλλάσσονται τα αρώματα της ρίγανης και του θυμαριού, σε διακριτικό, γλυκανισάτο υπόβαθρο. Στο στόμα, το σουμάκι κάνει αισθητή τη λεμονάτη και ελαφρά στυφή παρουσία του, ενώ το σουσάμι με την ελαιώδη γεύση του λειτουργεί ως συνδετικός και εξισορροπητικός παράγοντας στις εντάσεις των βοτάνων.

Στην κουζίνα: Δοκιμάστε το σε σαλάτες, ιδιαίτερα με τομάτα, σε ντιπ με γιαούρτι, αλλά και σε βραστά αυγά. Ανακατέψτε το μείγμα zaatar με ελαιόλαδο και αλείψτε τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα λαχανικά ή τα ψάρια πριν τα ψήσετε στη σχάρα. Ραντίστε μια αραβική πίττα με ελαιόλαδο, πασπαλίστε την με zaatar, ψήστε την για 6-7 λεπτά στον φούρνο και θα έχετε ένα νόστιμο σνάκ.

Ταιριάσματα: Λίγο αλάτι, ίσως πιπέρι, και προσοχή στο λεμόνι, αφού είναι ήδη αρκετά όξινο.

0%
Drag View Close play