Αλάτι Χαβάης κοκκινες πέρλες

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Η ιστορία της δημιουργίας αυτού του ιδιαίτερου θαλασσινού αλατιού, από το ηφαιστιογενές νησιωτικό σύμπλεγμα της Χαβάης, μοιάζει με εκείνη του μαύρου αλατιού. Για πολλούς αιώνες, τα νερά της βροχής παρασύροντας πετρώματα και υλικά από τις πλαγιές των ηφαιστείων μέχρι τις παράκτιες αλυκές, χρωμάτιζαν και εμπλούτιζαν το αλάτι, ανάλογα με τη σύσταση των πετρωμάτων. Το κόκκινο αλάτι, για παράδειγμα, χρωστάει το χαρακτηριστικό χρώμα του στην πλούσια σε οξείδιο του σιδήρου ηφαιστειακή άργιλο (alaea στην τοπική διάλεκτο). Με τα χρόνια και την παρατήρηση, οι άνθρωποι κατάφεραν να μιμηθούν τη φύση και έτσι σήμερα το κόκκινο αλάτι δημιουργείται με την ανάμειξη ανεπεξέργαστου θαλασσινού αλατιού από τις αλυκές της Χαβάης με καθαρισμένη ηφαιστειακή άργιλο, συνήθως από τα νησιά Kauai και Molokai.

Μορφή: Μικρές, κρυσταλλικές πέρλες, με χρώμα που παίζει ανάμεσα στο βαθύ ροζ και το πολύ ανοιχτό κόκκινο.

Αρώματα και γεύση: Παρότι περιέχει περίπου 20% λιγότερο νάτριο σε σχέση με το κοινό αλάτι, η αίσθηση της αλατότητας είναι υψηλή. Αν το δοκιμάσουμε μόνο του και προσεκτικά, θα εκτιμήσουμε τη φινέτσα, τη διάρκεια και την ελαφριά νότα φουντουκιού, που αφήνει στο στόμα.

Στην κουζίνα: Το κόκκινο αλάτι της Χαβάης είναι από τα λίγα αλάτια της κατηγορίας του που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την αρχή του μαγειρέματος ενός φαγητού. Βέβαια, η τιμή του το κάνει κυρίως «αλάτι της τελευταίας στιγμής», που θα προσθέσει νοστιμιά και χρώμα στα ψητά κρέατα, τα ταρτάρ ψαριών και τις ψητές πατάτες. Οι πέρλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως το χοντρό αλάτι.

Ταιριάσματα: Ταιριάζει σχεδόν με όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά.

0%
Drag View Close play