Λουίζα

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Η λουΐζα, επισήμως ο πολυετής, φυλλοβόλος θάμνος Aloysia citrodora ή Lippia citriodora, της οικογένειας της βερβένας, είναι ένα από τα «δώρα» που έστειλε, μετά την ανακάλυψή της, η νότια Αμερική στην Ευρώπη. Ένα δώρο που έφτασε μάλλον καθυστερημένα, καθώς το φυτό εμφανίζεται και καταγράφεται για πρώτη φορά, προς το τέλος του 18ου αιώνα, στους βασιλικούς κήπους της Μαδρίτης. Τότε παίρνει και την ονομασία Aloysia, προς τιμή της πριγκίπισσας Μαρίας Λουΐζας, συζύγου του διαδόχου του ισπανικού θρόνου, ενώ το citrodora αναφέρεται στο έντονα λεμονάτο άρωμα των φύλλων του (citrus+odor). Στην ισπανίδα πριγκίπισσα, άλλωστε, παραπέμπει και η ελληνική ονομασία του φυτού, από το οποίο χρησιμοποιούνται τόσο τα φύλλα του, φρέσκα ή αποξηραμένα, όσο και το αιθέριο έλαιό του.

Μορφή: Τα φύλλα της λουΐζας έχουν λογχοειδές σχήμα και όταν αποξηραίνονται ολόκληρα, αποκτούν ένα ανοιχτό πράσινο-γκρι χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Είναι εντυπωσιακό πόσο πολύ το άρωμα της λουΐζας θυμίζει φρέσκο λεμόνι, ασφαλώς εντονότερα από όλα τα υπόλοιπα φυτά που κινούνται στη ίδια αρωματική κατεύθυνση (π.χ. λεμονοθύμαρο, βερβένα, μελισσόχορτο κ.λπ). Στο στόμα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση, όμως επανέρχεται το ίδιο άρωμα.

Στην κουζίνα: Μπορεί να αντικαταστήσει το λεμόνι, όπου χρειαζόμαστε το άρωμα αλλά όχι την οξύτητά του. Αρωματίζει γλυκά, κρέμες και παγωτά, αλλά και ψάρια ψητά ή μαρινάδες και σάλτσες για κοτόπουλο και ψάρι. Χρησιμοποιείται στο μαροκινό τσάι για να δώσει άρωμα λεμονιού, ενώ αποτελεί βασικό συστατικό στο εθνικό αναψυκτικό του Περού, την Inca Cola, που ξεπερνά σε πωλήσεις στη χώρα τους γίγαντες Coca-cola και Pepsi. Τρίψτε τα φύλλα της λουΐζας στο φαγητό λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος ή βάλτε ολόκληρα τα φύλλα στην κατσαρόλα και αφαιρέστε τα πριν το σερβίρισμα.

Ταιριάσματα:  Αγαπά τις φράουλες, το αγγούρι και από τα αρτύματα το πιπέρι, το τζίντζερ, την κανέλα, τη βανίλια, το γλυκάνισο και τον κόλιανδρο.

0%
Drag View Close play