Εστραγκόν, φύλλα αποξηραμένα

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το εστραγκόν (estragon) για τους Γάλλους, ή tarragon για τους Άγγλους, αλλά και Αρτεμισία η δρακόντειος (Artemisia dracunculus) σύμφωνα με την επίσημη ονομασία του, είναι ένα πολυετές φυτό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις μαργαρίτες και τον ηλίανθο. Η καταγωγή του τοποθετείται στην Κεντρική Ασία, ενώ στην Ευρώπη μάλλον έφτασε στη διάρκεια του Μεσαίωνα με τις Σταυροφορίες. Το περίεργο σχήμα της ρίζας του, που θυμίζει φίδι (δράκο), αφενός του χάρισε το όνομά του και αφετέρου δημιούργησε τον μύθο ότι μπορούσε να θεραπεύει τα δαγκώματα των φιδιών, αλλά και διάφορες ασθένειες. Από τις διάφορες ποικιλίες του φυτού, μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη μαγειρική έχει αυτή που είναι γνωστή ως γαλλικό ή γερμανικό εστραγκόν (Artemisia dracunculus var. sativa), καθώς χαρακτηρίζεται από έντονα αρώματα, σε αντίθεση με το ξαδελφάκι της από τη Ρωσία της ποικιλίας inodora.

Μορφή: Αποξηραμένα φυλλαράκια γαλλικού εστραγκόν, με ζωηρό πράσινο χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Ευχάριστη και επίμονη αρωματική παρουσία, που θυμίζει γλυκάνισο, μάραθο και γλυκόριζα, με μια ανεπαίσθητα πικάντικη νότα, που φαίνεται περισσότερο στο στόμα.

Στην κουζίνα: Το εστραγκόν θεωρείται ένα από τα βασικά αρωματικά βότανα της γαλλικής κουζίνας, απαραίτητο συστατικό στη σάλτσα μπεαρνέζ (béarnaise), αλλά και στα «μπουκέτα» μυρωδικών, που χρησιμοποιούνται κυρίως στις μαγειρικές του νότου. Ταιριάζει πολύ καλά επίσης σε όλες σχεδόν τις λευκές «λιπαρές» σάλτσες, σε πιάτα με ψάρια, αυγά ή πουλερικά, ενώ προσθέτει αρώματα στα βραστά λαχανικά και τις σαλάτες.

Ταιριάσματα: Αγαπά το ελαιόλαδο, το αυγό και τα πράσινα μυρωδικά.

0%
Drag View Close play