Μακαντάμια φιστίκια, άψητα και ανάλατα

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Τα Μακαντάμια, φουντούκια Αυστραλίας για το λεξικό του Α. Καρδούλη ή φουντούκια της Κουίνσλαντ για τους Ευρωπαίους, προέρχονται από τα φρούτα δύο συγγενικών ειδών αειθαλών δέντρων, του γένους Macadamia, που είναι ιθαγενές της Αυστραλίας. Για την ακρίβεια πρόκειται για τους βρώσιμους σπόρους κυρίως του είδους M. integrifolia, που περιβάλλονται από σκληρό, καφέ κέλυφος, το οποίο με τη σειρά του καλύπτεται από έναν σαρκώδη χιτώνα, το περικάρπιο. Ο χιτώνας αυτός ανοίγει όταν ο καρπός ωριμάσει, αφήνοντας το σκληρό κέλυφος με το σπόρο να πέσουν στο χώμα. Το δέντρο ήταν γνωστό στους Αβορίγινες, τους αυτόχθονες του νησιού, που χρησιμοποιούσαν τα νόστιμα, ελαιώδη «φιστίκια»  του ως τροφή, εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια. Οι Ευρωπαίοι όμως τα έμαθαν αργά, μόλις στα μέσα του 19ου αιώνα, χάρη στην εργασία ενός γερμανο-αυστραλού βοτανολόγου, ο οποίος τους έδωσε και τη σημερινή τους ονομασία. Η καλλιέργεια του μακαντάμια έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες πλέον, με τη Νότιο Αφρική να προηγείται της Αυστραλίας σε όγκο παραγωγής.

Μορφή: Τα μακαντάμια, στο σχήμα, θυμίζουν ελαφρά φουντούκια, αλλά σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε υπόλευκο χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Στη μύτη θυμίζει κάτι ανάμεσα σε φρέσκια καρύδα και άψητο φουντούκι. Η υφή στο στόμα είναι τραγανή, αλλά όχι σκληρή, ενώ η γεύση ελκυστικά βουτυράτη.

Στην κουζίνα: Οι χρήσεις τους στην κουζίνα είναι αμέτρητες και η φαντασία σας μπορεί να επινοήσει περισσότερες. Ολόκληρα, σπασμένα ή αλεσμένα, μπορούν να αντικαταστήσουν τους άλλους ξηρούς καρπούς στις συνταγές για γλυκά, σαλάτες, μείγματα για πανάρισμα, τυρομπαλάκια με φρέσκο τυρί, ενώ δεν παύουν να είναι ένα νόστιμο και χορταστικό σνακ για όλες τις ώρες της μέρας.

Ταιριάσματα: Αγαπά τη σοκολάτα, τα φρούτα και τα δυνατά μπαχαρικά.

0%
Drag View Close play