Πιπέρι καγιέν

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το πιπέρι καγιέν, κατά κυριολεξία, δεν είναι πιπέρι, δεν προέρχεται δηλαδή από κάποιο φυτό της οικογένειας των πιπεριδών. Αντίθετα, πρόκειται για τον αποξηραμένο και κονιορτοποιημένο καρπό μιας από τις πολλές ποικιλίες του γένους  των Καψικών (Capsicum), που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη ντομάτα και τη μελιτζάνα. Η πιπεριά καγιέν, του είδους Capsicum frutencens (Καψικόν το θαμνώδες), που κατάγεται από τη νότια Αμερική, πήρε το όνομά της από την πρωτεύουσα της γαλλικής Γουϊάνας και, όπως τα υπόλοιπα φυτά του είδους της, έγινε γνωστή στην Ευρώπη μετά την περίοδο των μεγάλων εξερευνήσεων. Ο καρπός της, στην  ωριμότητά του, είναι επιμήκης, με ζωηρό κόκκινο χρώμα.

Μορφή: Πούδρα, με κόκκινο-κεραμιδί χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Παρότι στην αρχή θυμίζει πάπρικα, στη συνέχεια αναπτύσσει ένα πιο πλούσιο και σύνθετο αρωματικό μπουκέτο, με φρουτώδεις, πικάντικες και καπνιστές νότες. Η γεύση του καγιέν είναι θερμή, με ένα κάψιμο που απλώνεται αργά στο στόμα και επιμένει για ώρα.

Στην κουζίνα: Στις ασιατικές και τις αφρικανικές κουζίνες συμμετέχει σε πολλά μείγματα μπαχαρικών, συνεισφέροντας την καυτερή του γεύση. Κολακεύει τα ψητά κρέατα, τα ψάρια και τις κόκκινες σάλτσες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αγαπάτε τις πικάντικες γεύσεις. Δοκιμάστε το επίσης σε ντιπ με γιαούρτι ή σε γουακαμόλε.

Ταιριάσματα: Ταιριάζει με όλα σχεδόν τα μπαχαρικά, ενώ η έντασή του μετριάζεται όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κάποια λιπαρή βάση, όπως το λάδι, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι, αλλά και το αβοκάντο ή το γάλα καρύδας.

0%
Drag View Close play