Σέλινο, σπόροι

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Παρότι το άγριο σέλινο (Σέλινο το βαρύοσμο ή Apium graneolens) ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους, όπως και οι θεραπευτικές ιδιότητες των σπόρων του, οι σπόροι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν συστηματικά στη μαγειρική μετά τον 16ο-17ο αιώνα, από τους Ρώσους και τους Σκανδιναβούς. Ιδιαίτερα τον χειμώνα, τους πρόσθεταν σε πατατοσαλάτες, λαχανόσουπες και πουλερικά, αλλά και σε ψωμιά.

Μορφή: Πολύ μικροί καστανοπράσινοι σπόροι, με λευκές γραμμώσεις.

Αρώματα & γεύση: Οι σπόροι, ψιλοκοπανισμένοι, αποδεικνύονται πολύ πιο αρωματικοί από τα φύλλα του σέλινου. Τα αρώματά τους, που ενισχύονται με τη θερμότητα, θυμίζουν μοσχοκάρυδο και παραπέμπουν σε εσπεριδοειδή, ενώ η ελαφρώς πικρή επίγευσή τους στο στόμα φέρνει στον νου τον μαϊντανό.

Στην κουζίνα: Το συναντάμε ως υποκατάστατο του πιπεριού, ενώ συμμετέχει σε μείγματα μπαχαρικών, αλλά και στην παρασκευή αρωματικού αλατιού. Ταιριάζει πολύ σε σούπες κρέατος ή πουλερικών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λευκή σάλτσα για χοιρινό, σε αλμυρά μπισκότα και ψωμιά.Βασικό συστατικό του κοκτέιλ Bloody Mary και της αμερικάνικης λαχανοσαλάτας κόλσλο (coleslaw), δεν απουσιάζει και από κάποια ινδικά μειγμάτων κάρι.

Ταιριάσματα με άλλα μπαχαρικά και μυρωδικά: Μπορεί να συνδυαστεί με κόλιανδρο, γαρυφαλόκαρφα, κύμινο σε σπόρους, τζίντζερ, σπόρους μουστάρδας, κουρκουμά και μαϊντανό.

0%
Drag View Close play