Ταυτότητα: Το πιο γνωστό ίσως μείγμα μπαχαρικών στην κουζίνα της Κίνας, με πολλές παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή της αχανούς αυτής χώρας. Η ιστορία του χάνεται κυριολεκτικά στο χρόνο, αλλά αρκετοί ιστορικοί της γαστρονομίας θεωρούν ότι πρόκειται για το παλιότερο μείγμα που χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Σύμφωνα με την κινέζικη παράδοση τα πέντε μπαχαρικά συμβολίζουν τις πέντε βασικές γεύσεις, το ξινό, το γλυκό, το πικρό, το αλμυρό και το καυτερό, που συνδέονται με τα πέντε στοιχεία του κόσμου: τη φωτιά, το νερό, το χώμα, το μέταλλο και το ξύλο. Το μείγμα των πέντε αρωμάτων, όπως λέγεται επίσης, στην πιο κλασική εκδοχή του αποτελείται από αστεροειδές γλυκάνισο, μαραθόσπορο, γαριφαλόκαρφα, κινέζικη κανέλα (ή κάσια, όπως την ξέρουμε περισσότερο) και πιπέρι Σετσουάν. Τούτο το τελευταίο, με τον πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα του, που συνδυάζει λεμονοπιπεράτα αρώματα και «δροσιστικό» κάψιμο, αποτελεί ίσως και το κριτήριο διάκρισης ανάμεσα στο αυθεντικό και τις απομιμήσεις.
Μορφή: Καφεκόκκινη, λεπτή σκόνη.
Αρώματα και γεύση: Επικρατούν τα γλυκανισάτα αρώματα από τον αστεροειδή και το μαραθόσπορο, ενώ πιο πίσω έρχονται τα αρώματα της κανέλας και των γαριφαλόκαρφων. Στο στόμα, φαίνεται περισσότερο η κανέλα και το πιπέρι Σετσουάν, που αφήνει στη γλώσσα ένα γλυκό κάψιμο. Το σύνολο συνδυάζει θέρμη, «γλύκα» και πολυπλοκότητα.
Στην κουζίνα: Εκτός από τις παραδοσιακές κινέζικες ή βιετναμέζικες συνταγές, όπως για παράδειγμα η πάπια Πεκίνου ή το καραμελωμένο χοιρινό, το μείγμα των πέντε μπαχαρικών χρησιμοποιείται κυρίως σε λευκά κρέατα, μεγάλα πουλερικά και ψάρια. Δοκιμάστε το, μαζί με σάλτσα σόγιας, για να δημιουργήσετε νόστιμες μαρινάδες ή προσθέστε το σε πιάτα λαχανικών για να δώσετε μια ανατολίτικη νότα. Τολμήστε, όπως και πολλοί σπουδαίοι ζαχαροπλάστες, να αρωματίσετε μπισκότα, φρουτοσαλάτες και γλυκά.
Ταιριάσματα: Ταιριάζει με τον κόλιανδρο, το σχοινόπρασο, το τζίντζερ, τη βανίλια, το μπαχάρι και το κακουλέ.