Μείγμα ΣΟΥΝΕΛΙ (khmeli suneli)

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το εμβληματικό μείγμα μπαχαρικών της Γεωργίας αποτυπώνει στη σύνθεσή του τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της περιοχής, που υπήρξε εμπορικό σταυροδρόμι για πολλούς αιώνες και δέχτηκε επιδράσεις τόσο από την ανατολική Ευρώπη όσο και από τη δυτική Ασία. Οι ταξιδιώτες που ακολουθούσαν τον περίφημο «δρόμο του μεταξιού» άφησαν το γευστικό τους ίχνος, που ενσωματώθηκε στην ούτως ή άλλως πλούσια γαστρονομική κουλτούρα της χώρας. Το μείγμα σουνέλι ή για την ακρίβεια το χμέλι σουνέλι, που στα γεωργιανά σημαίνει ξερά μπαχαρικά, όπως και τα περισσότερα δημοφιλή μείγματα στον κόσμο, δεν έχει μια σταθερή συνταγή, καθώς κάθε νοικοκυρά προσθέτει το δικό της άγγιγμα. Βασικός καμβάς πάντως παραμένουν τα αποξηραμένα μυρωδικά, όπως ο δυόσμος, ο βασιλικός, τα φύλλα της τριγωνέλλας, η ματζουράνα, ο άνηθος και το θυμάρι, που παντρεύονται, ανάμεσα στα άλλα, με κόλιανδρο, μοσχοσίταρο, σαφράν και μαύρο πιπέρι.

Μορφή: Στο λεπτοτριμμένο μείγμα, επικρατεί το σκουροπράσινο χρώμα των μυρωδικών.

Αρώματα και γεύση: Κάθε συστατικό συνεισφέρει τη δική του αρωματική νότα, δημιουργώντας ένα σύνολο που συνδυάζει φρεσκάδα και θέρμη, με το μοσχοσίταρο, τον κόλιανδρο και το δυόσμο να δίνουν τον τόνο. Στο στόμα, αναδεικνύεται η ελαφρά πικάντικη πλευρά του μείγματος.

 Στην κουζίνα: Για τους Γεωργιανούς, αυτό το μείγμα αρωματίζει έναν μεγάλο αριθμό πιάτων, είτε αυτούσιο, είτε ως συστατικό σε σάλτσες με ξηρούς καρπούς, που είναι ιδιαίτερα αγαπητές. Από τις πλούσιες σούπες με κρέας, ρύζι και καρύδια, όπως η Χαρτσό (Kharcho), μέχρι τη σάλτσα Ατζίκα (Ajika), που θυμίζει το κόκκινο ιταλικό πέστο, το μείγμα σουνέλι βρίσκεται παντού. Δοκιμάστε το και εσείς, σε σάλτσες για πουλερικά, κρέατα και ψάρια, σε σαλάτες, ιδιαίτερα αν περιέχουν ξηρούς καρπούς και βέβαια σε μαρινάδες.

Ταιριάσματα: Αγαπά τα καρύδια, τις πιπεριές, τις τομάτες, τα ξινούτσικα φρούτα και το αλάτι.

0%
Drag View Close play