Ταυτότητα: Το κοντοσούβλι είναι μια νοστιμιά με μακριά ιστορία, καθώς κομμάτια κρέατος περασμένα σε σούβλα περιγράφεται (στο Ι της Ιλιάδας) να ψήνει, στα κάρβουνα, ο Αχιλλέας. Η περιγραφή μάλιστα του Ομήρου είναι πολύ λεπτομερής και μας επιτρέπει να καταλάβουμε ότι η τεχνική έχει ελάχιστα αλλάξει μέσα στα 3.500 χρόνια που μεσολάβησαν. Άλλωστε, παρόμοιες παρασκευές συναντάμε σε όλες τις κουζίνες του κόσμου, αλλά και σε όλες τις εποχές. Εκείνο που αλλάζει και διαφοροποιεί τη μια κουλτούρα από την άλλη είναι το είδος του κρέατος ή των κρεάτων, η ηλικία των ζώων, ο τρόπος κοπής και φυσικά τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται. Το ελληνικό κοντοσούβλι, στενά συνδεδεμένο με λαϊκές γιορτές και πανηγύρια, χρωστάει το όνομά του μάλλον στο μέγεθος της σούβλας όπου περνούσαν τα κομμάτια του κρέατος και που ήταν μικρότερη από αυτή που προοριζόταν για το ψητό αρνί, το άλλο απαραίτητο συστατικό κάθε σοβαρού γλεντιού. Κάθε ψήστης έχει τα δικά του κρυμμένα μυστικά, για να πετύχει την τέλεια γεύση, όμως το Μπαχάρ αποκαλύπτει πρόθυμα το δικό του.
Μορφή: Πολύχρωμο μείγμα όπου ξεχωρίζει το σχινόπρασο, το μπούκοβο, το αφυδατωμένο κρεμμύδι, ο ανηθόσπορος και η ρίγανη.
Αρώματα και γεύση: Αρωματικά επικρατεί η ρίγανη, ενώ πιο διακριτικά εμφανίζονται η πιπεριά, το σχινόπρασο και ο ανηθόσπορος. Η γεύση είναι ελαφρά πικάντικη και ελάχιστα αλμυρή, ενώ γίνεται αισθητή η παρουσία του κρεμμυδιού και της πιπεριάς.
Στην κουζίνα: Χρησιμοποιήστε το μείγμα στη μαρινάδα, αν αποφασίσετε να μαρινάρατε το κρέας ή πασπαλίστε το απευθείας στα κομμάτια πριν τα περάσετε στη σούβλα. Δοκιμάστε το επίσης σε χοιρινές μπριζόλες ή αρνίσια παϊδάκια, που θα ψήσετε στη σχάρα ή στα κάρβουνα.
Ταιριάσματα: Δεν χρειάζεται να προσθέσετε τίποτα, ούτε καν αλάτι.