Μείγμα για λουκάνικο πικάντικο

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Θα έχετε προσέξει ίσως ότι οι πιο καυτερές και πικάντικες γεύσεις, ειδικά όταν πρόκειται για συντηρημένα τρόφιμα, προέρχονται από τις πιο  θερμές χώρες του πλανήτη. Υπάρχει βέβαια λογική εξήγηση γι’ αυτό, καθώς πολλά από τα  έντονα μπαχαρικά λειτουργούν επίσης ως παράγοντες οι οποίοι αναστέλλουν τη δράση των παθογόνων μικροοργανισμών, που προκαλούν την αλλοίωση των τροφίμων. Όμως, σχετικά πρόσφατα οι επιστήμονες συσχέτισαν, επίσης, την κατανάλωση πικάντικων τροφών με τη δημιουργία αισθήματος καλής διάθεσης, μέσω της ενεργοποίησης ενός μηχανισμού του εγκεφάλου μας, που παράγει ενδορφίνες. Έτσι δικαιολογείται και η αδυναμία αρκετών ανθρώπων στα πικάντικα λουκάνικα, ειδικά αν φτιάχνονται με το αντίστοιχο μείγμα μπαχαρικών του Μπαχάρ.

Μορφή: Λεπτή σκόνη, που αναμειγνύεται εύκολα, με κόκκινο-κεραμιδί χρώμα, από την πάπρικα.

Αρώματα και γεύση: Στο σύνθετο αρωματικό μπουκέτο που δημιουργούν τα μπαχαρικά του μείγματος, ξεχωρίζουν το κύμινο, το μπαχάρι, ο κόλιανδρος και το μαύρο πιπέρι. Η γεύση είναι μεν πικάντικη, χωρίς να φτάνει όμως στην υπερβολή.

Στην κουζίνα: Ταιριάζει τόσο σε χοιρινά όσο και σε βοδινά ή ανάμεικτα λουκάνικα. Ετοιμάστε το κρέας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και προσθέστε το μείγμα για λουκάνικο πικάντικο, σε αναλογία 10-20 γραμμάρια μείγματος για κάθε 1 κιλό κρέας. Ανακατέψτε καλά και αφήστε στο ψυγείο για λίγες ώρες, να δέσουν τα υλικά.

Ταιριάσματα: Καθώς δεν περιέχει αλάτι, θα χρειασθεί να προσθέσετε. Υπολογίστε περίπου 10-15 γραμμάρια ανά κιλό κρέατος ή ανάλογα με τη γεύση σας.

0%
Drag View Close play