Μείγμα Κόρμα (Korma)

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το κόρμα είναι ένα πιάτο, ή για την ακρίβεια μια τεχνική μαγειρικής, πολύ δημοφιλής στην Ινδική χερσόνησο, αλλά και στα ινδικά εστιατόρια όλου του κόσμου. Κληρονομιά των Μογγόλων, οι οποίοι κυριάρχησαν στην περιοχή τον 16ο αιώνα, χρωστάει την ονομασία του μάλλον στο τούρκικο kavurma, που στην κυριολεξία σημαίνει μαγειρεμένο κρέας. Πρόκειται επομένως, στην κλασική του τουλάχιστον εκδοχή, για κομμάτια σιγομαγειρεμένου κρέατος (αρνί, κοτόπουλο, μοσχάρι), ή και λαχανικών, με νερό, λάδι ή βούτυρο και γιαούρτι ή κρέμα, που καταλήγουν σε ένα πιάτο με πολύ πυκνή, σχεδόν παχύρευστη, σάλτσα. Βέβαια, όπως συμβαίνει στα περισσότερα πιάτα της ινδικής κουζίνας, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής γεύσης παίζει η σύνθεση των μπαχαρικών, που θα χρησιμοποιηθούν. Στο μείγμα μπαχαρικών «κόρμα» του Μπαχάρ, πρωταγωνιστούν ο κόλιανδρος και το κύμινο, που παντρεύονται με καυτερές πιπεριές, τζίντζερ, γαρίφαλο, σκόρδο, μοσχοκάρυδο και τουλάχιστον άλλα δέκα μπαχαρικά.

Μορφή: Σκόνη με ζωηρό, πορτοκαλοκόκκινο χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Έντονη και σύνθετη αρωματική παρουσία, με το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και το τζίντζερ να επικρατούν. Μέτρια καυτερό στο στόμα, ελαφρά αλμυρό, με θερμά αρώματα.

Στην κουζίνα: Εκτός από τις πολλές παραλλαγές των συνταγών korma, με διαφορετικά κρέατα, λαχανικά, ακόμα και φρέσκο λευκό τυρί, που ζητούν αυτό το μείγμα, μπορείτε ακόμα να το χρησιμοποιήσετε σε σάλτσες με κρέμα γάλακτος, για να δώσετε μια διαφορετική νότα στο πιάτο ή σε μαρινάδες.

Ταιριάσματα: Αγαπά το γάλα καρύδας, τις λιπαρές βάσεις και τους ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα και τα κάσιους.

0%
Drag View Close play