Μείγμα sambar

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.
Ταυτότητα: Το Sambar ή Sambhar είναι ένα από τα γνωστά χορτοφαγικά πιάτα της νότιας Ινδίας, της Βιρμανίας και των Ταμίλ της Κεϋλάνης, που συνδυάζει όσπρια, όπως οι φακές ή τα μπιζέλια, με όποια λαχανικά έχει διαθέσιμα κάθε νοικοκυριό, βρασμένα σε ένα ζωμό με βάση την πάστα ταμάρινδου. Απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία αυτού του πιάτου είναι το αντίστοιχο μείγμα μπαχαρικών, που μπορεί, ανάλογα με την κάθε περιοχή ή και την κάθε μαγείρισσα, να παρουσιάζει μικρές παραλλαγές, στη βάση του όμως βρίσκονται ο κουρκουμάς, ο κόλιανδρος, οι σπόροι μουστάρδας, το πιπέρι καγιέν, τα φύλλα κάρυ, το μοσχοσίταρο, τα αλεσμένα ρεβίθια ή ένα είδος ινδικού μπιζελιού, και αρκετά συχνά η ασυνήθιστη ασαφετίδα.
Μορφή: Σκόνη, με κίτρινο-μπεζ χρώμα.
Αρώματα και γεύση: Σύνθετο και θερμό αρωματικό μπουκέτο, με ελαφρές λεμονάτες νότες. Επικρατούν τα αρώματα του κύμινου, της ασαφετίδας, του κόλιανδρου και της κανέλας. Στο στόμα επικρατεί η αίσθηση των οσπρίων, μαζί με το ευχάριστο κάψιμο της πιπεριάς.

Στην κουζίνα: Δοκιμάστε σε μαγειρεμένα λαχανικά ή όσπρια, ιδιαίτερα σε φακές και ρεβίθια.

Ταιριάσματα: Ταιριάζει με το τζίντζερ, την τριμμένη σάρκα της καρύδας, το λεμόνι και το σκόρδο.

0%
Drag View Close play