Μείγμα Panch Phoran

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το Panch phoron ή και Panch phoran, που στην κυριολεξία σημαίνει πέντε μπαχαρικά, είναι ένα από τα πολύ αγαπητά μείγματα στις κουζίνες της ανατολικής Ινδίας και του Νεπάλ. Αποτελείται αποκλειστικά από σπόρους, που σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως, χρησιμοποιούνται ολόκληροι και όχι σπασμένοι ή αλεσμένοι. Συμμετέχουν, παραδοσιακά σε ίσες αναλογίες, σπόροι κύμινου, μοσχοσίταρου, radhumi (δυσεύρετοι έξω από την περιοχή της Βεγγάλης, οπότε κατά κανόνα αντικαθίστανται από σπόρους σιναπιού και σπανιότερα με σπόρους σέλινου), νιγέλας (μαυροκούκι) και μάραθου.

Μορφή: Πολύχρωμο μείγμα ολόκληρων σπόρων. Μαύρο από τη νιγέλα, καφεκόκκινο από το σιναπόσπορο, κίτρινο από το μοσχοσίταρο, γκριζοπράσινο από το μάραθο και ανοιχτό καφέ από το κύμινο.

Αρώματα και γεύση: Στην αρχική μορφή του μείγματος κάθε σπόρος διατηρεί την γευστική και αρωματική του ταυτότητα. Για να αναδειχθούν και να αναμειχθούν τα αρώματα του Panch phoron, οι σπόροι «καβουρδίζονται» ελαφρά, μέχρι να αρχίσουν να σκάνε, είτε στεγνά, είτε σε φυτικό λάδι, είτε ακόμα σε βούτυρο ghee ή διαυγασμένο βούτυρο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πληθωρικό στη μύτη και επίμονο στο στόμα.

Στην κουζίνα: Αρωματίζει, δίνοντας μια ισχυρή δόση Ινδίας, μαγειρευτά ή τηγανητά κρέατα, πουλερικά, ψάρια και λαχανικά. Καβουρδίζετε πρώτα το μείγμα σε τηγάνι ή κατσαρόλα και στη συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Δοκιμάστε το σε πρωτότυπες «τηγανιές» ή για να δημιουργήσετε ένα αλλιώτικο «σπετζοφάι».

Ταιριάσματα: Αν σας αρέσει ιδιαίτερα η γεύση ή το άρωμα κάποιου από τους σπόρους, που συμμετέχουν στο μείγμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγους ακόμα, για να κάνετε πιο έντονη την παρουσία του.

0%
Drag View Close play