Μείγμα παστουρμά

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Μπορεί η ονομασία του παστουρμά, μπαστουρμά ή παστιρμά, του αγαπημένου, ανατολίτικου μεζέ, να είναι τούρκικης προέλευσης, όμως το ίδιο το προϊόν φαίνεται πως έχει πολύ βαθύτερες ρίζες. Απόγονος των αρχαιοελληνικών και ρωμαϊκών παστών, φτάνει στο Βυζάντιο ως «απόκτιν», για να διαδοθεί, μέσω αυτού, στους περισσότερους λαούς της βαλκανικής και της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, οι Αρμένιοι, που για πολλούς θεωρούνται οι μεγάλοι «μάστορες» του παστουρμά, τον αποκαλούν στη γλώσσα τους «apukht», διατηρώντας τις βυζαντινές μνήμες της προέλευσής του. Στην αρχική του μορφή ήταν ένα κομμάτι καθαρό κρέας, συνήθως από μοσχάρι, αρνί, κατσίκι ή καμήλα, αλατισμένο και στεγνωμένο στον αέρα. Με τα χρόνια, η τεχνική εξελίχθηκε, με στόχο τη μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης, αλλά και τη γευστική «ενδυνάμωση» του κρέατος. Έτσι, τουλάχιστον τους δύο τελευταίους αιώνες, το κομμάτι του κρέατος αλείφεται με ένα μείγμα σε μορφή πάστας, που σχηματίζει λεπτή προστατευτική κρούστα εξωτερικά. Το μείγμα αυτό, γνωστό ως τσιμένι, στο οποίο πρωταγωνιστούν το μοσχοσίταρο, το σκόρδο, το κύμινο και η πάπρικα, εκτός από προστασία, δίνει στον παστουρμά το ιδιαίτερο άρωμά του.

Μορφή: Λεπτή πούδρα, σε πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Επικρατούν τα αρώματα του μοσχοσίταρου και του κύμινου, ενώ πιο διακριτικά βγαίνει στη μύτη το σκόρδο. Η γεύση είναι πλούσια, θερμή, με ένα ελαφρύ κάψιμο και κυρίαρχα τα αρώματα του σκόρδου.

 Στην κουζίνα: Αν ανακατέψετε το μείγμα με ελάχιστο νερό, θα έχετε την ιδανική πάστα για να φτιάξετε τον δικό σας παστουρμά. Όμως, επίσης μπορείτε να δώσετε ανατολίτικα αρώματα στα πιάτα με όσπρια ή στις ομελέτες σας, απλά προσθέτοντας μισή έως μία κουταλιά του καφέ, από το μείγμα του Μπαχάρ.

Ταιριάσματα: Η ξεχωριστή προσωπικότητα αυτού του μείγματος, δεν χρειάζεται καμία προσθήκη.

0%
Drag View Close play