Πιπερίτσες Μαλάουι

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Η μικρή Δημοκρατία του Μαλάουι, βρίσκεται στο νότιο-ανατολικό άκρο της Αφρικής, κυριολεκτικά «σφηνωμένη» ανάμεσα στη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια, χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα. Οι πιπεριές, τα φυτά του γένους Capsicum, έφτασαν και εδώ μετά την ανακάλυψη της Αμερικής, όμως βρήκαν ιδανικό περιβάλλον, όπως και στις γειτονικές χώρες, για να αναπτυχθούν, στην αρχή ως άγρια και στη συνέχεια σε συστηματικές φυτείες. Δημιουργήθηκαν μάλιστα καινούργιες ποικιλίες, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Μια από αυτές είναι η πιπεριά piri piri που ανήκει στο είδος Capsicum frutencis (Καψικόν το θαμνώδες) και λέγεται επίσης pili pili, peri peri αλλά και «αφρικανικό μάτι του πουλιού». Η ονομασία της προέρχεται από τις διάφορες παραλλαγές της λέξης πιπέρι, όπως προφέρεται στις τοπικές διαλέκτους,  ενώ κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο πλούσιες σε καψαϊκίνη, την ουσία που είναι υπεύθυνη για την καυστικότητα της πιπεριάς.

Μορφή: Ολόκληρες, αποξηραμένες πιπερίτσες, με μήκος από 1,5 έως 3 εκατοστά και χρώμα από ανοιχτό πορτοκαλί μέχρι κόκκινο-μωβ.

Αρώματα και γεύση: Η αρωματική τους παρουσία είναι λεπτή και διακριτική, θυμίζοντας περισσότερο ξερή τομάτα. Αντίθετα, η γευστική τους ένταση κινείται σε πολύ υψηλό επίπεδο, με το κάψιμο να έρχεται γρήγορα και να διαρκεί πολύ. Στην κλίμακα Scoville, πλησιάζει τις 100.000 μονάδες, ξεπερνώντας το πιπέρι καγιέν.

Στην κουζίνα: Οι πιπερίτσες πίρι πίρι, αποτελούν το βασικό συστατικό στην ομώνυμη καυτερή σάλτσα της πορτογαλικής κουζίνας. Την ίδια σάλτσα θα βρούμε και σε όλες τις περιοχές της Αφρικής, που υπήρξαν πορτογαλικές αποικίες. Αν αγαπάτε τις καυτερές γεύσεις, χρησιμοποιήστε τις πιπεριές πίρι πίρι ολόκληρες (αν τις κόψετε ή τις τρίψετε, το κάψιμο θα γίνει πιο έντονο), προσθέτοντάς τες για λίγο σε λευκές ή κόκκινες σάλτσες και αφαιρώντας τες πριν το σερβίρισμα. Είναι ιδανικές για να δημιουργήσετε το δικό σας πικάντικο λάδι.

Ταιριάσματα: Ταιριάζει με όλα, καθώς αντικαθιστά το πιπέρι.

0%
Drag View Close play