Μείγμα Σοάρμα (Shawarma ή Shoarma), ινδικό

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το shawarma, που προφέρεται περίπου ως σοάρμα ή σαβάρμα, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα φαγητά του δρόμου στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Μοιάζει πολύ με το τουρκικό ντονέρ ή τον ελληνικό γύρο, μια και πρόκειται για πολύ λεπτές φέτες κρέατος που ψήνονται περασμένες σε μια κάθετη σούβλα, στις γνωστές κατασκευές. Τα κρέατα μπορεί να είναι κοτόπουλο, αρνί, μοσχάρι, γαλοπούλα ή βουβάλι και καμιά φορά μείγμα τους, αλλά λόγω θρησκευτικών απαγορεύσεων της περιοχής, μάλλον αποκλείεται το χοιρινό. Το shawarma σερβίρεται συνήθως σε πίτα ή σε πιάτο, όπως ο γύρος, αλλά η γέμιση και η γαρνιτούρα διαφέρουν, καθώς περιλαμβάνουν σαλάτα, πίκλες, χούμους, ραπάνι και άλλα ακόμη, ενώ το μυστικό της νοστιμιάς του βρίσκεται στο μαρινάρισμα του κρέατος με ένα μείγμα μπαχαρικών, με βάση το κύμινο, τον κόλιανδρο και το μπαχάρι.

Μορφή: Πούδρα, που διαλύεται εύκολα, με φωτεινό, καφεκίτρινο χρώμα, το οποίο δηλώνει παρουσία κουρκουμά στο μείγμα.

Αρώματα και γεύση: Η πρώτη εντύπωση παραπέμπει στο μπαχάρι, ενώ σε δεύτερο χρόνο εμφανίζονται ο κόλιανδρος, το κύμινο και μια γλυκιά νότα κανέλας. Στο στόμα, η γεύση είναι μεστή, επίμονη, ελαφρά πικάντικη, ενώ αρωματικά επικρατεί και πάλι το μπαχάρι.

Στην κουζίνα: Μπορείτε να ετοιμάσετε πολύ νόστιμες μαρινάδες για κάθε είδους κρέατος, αρκεί να αναμείξετε μία –ή δύο, αν αγαπάτε τις εντάσεις– κουταλιά της σούπας από το μείγμα μπαχαρικών με ένα κεσεδάκι γιαούρτι, προσθέτοντας και μία ή δύο κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο. Ακόμα, μπορείτε να νοστιμίσετε τα ψητά του φούρνου, ιδιαίτερα το κοτόπουλο, ή να φτιάξετε το δικό σας ανατολίτικο ντιπ.

Ταιριάσματα: Δεν χρειάζεται να προσθέσετε τίποτα, εκτός ίσως από λίγο ξίδι στη μαρινάδα.

0%
Drag View Close play