Μοσχοκάρυδο ολόκληρο

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το μοσχοκάρυδο, ο σκληρός πυρήνας των καρπών του δέντρου Μυριστική η ευώδης (Myristica fragrans), είναι ένα από εκείνα τα μπαχαρικά που για χάρη τους ανακαλύφθηκαν καινούργιες χώρες, έγιναν πόλεμοι και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Καθώς το δέντρο είναι ιθαγενές μόνο σε ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών της Ινδονησίας, καταλαβαίνει κανείς ότι οι ποσότητες που έφταναν στην Ευρώπη του Μεσαίωνα, μέσω των Αράβων εμπόρων, ήταν εξαιρετικά περιορισμένες και οι τιμές δυσθεώρητες. Ακόμα και σήμερα, που η καλλιέργειά του έχει επεκταθεί και σε γειτονικές περιοχές, το αυθεντικό, καλής ποιότητας, μοσχοκάρυδο, παραμένει σχετικά ακριβό. Ωστόσο, από τους καρπούς της Μυριστικής της ευώδους παράγεται ένα ακόμα μπαχαρικό, το mace (μέις), όπως επίσης αιθέριο έλαιο και βούτυρο.

Μορφή: Το ολόκληρο, πραγματικό μοσχοκάρυδο έχει στρογγυλό ή ελαφρά ωοειδές σχήμα και αυτό είναι που το ξεχωρίζει από τις απομιμήσεις του, που προέρχονται από άλλα είδη της Μυριστικής και έχουν σχήμα βελανιδιού. Το χρώμα του φλοιού του είναι καφέ, με χαρακτηριστικά «νερά».

Αρώματα και γεύση: Για να απολαύσετε τα αρώματα του μοσχοκάρυδου, θα πρέπει να το τρίψετε στον τρίφτη μπαχαρικών. Τότε θα αναδειχθεί ο θερμός, ρητινώδης χαρακτήρας τους, αλλά και η ελαφρά πικάντικη γεύση του.

Στην κουζίνα: Αγαπημένο μπαχαρικό σε πολλές κουζίνες του κόσμου. Από το ινδικό γκάραμ μασάλα, το μαροκινό ρας-ελ-χανούτ και το σαουδαραβικό μπαχαράτ, μέχρι το γαλλικό quatre épices (τέσσερα μπαχαρικά), συμμετέχει σε μείγματα, ενώ αποτελεί απαραίτητο συστατικό της δημοφιλούς σάλτσας μπεσαμέλ. Αρωματίζει τα λαζάνια, τα ραβιόλι, τον μουσακά, τα λάχανα, το σπανάκι, τις πατάτες, ψητά και σούπες. Ακόμα, κέικ, σιροπιαστά γλυκά και ψητά φρούτα. Καθώς το άρωμά του, παρότι έντονο, εξασθενεί γρήγορα, προτιμήστε να τρίψετε όση ποσότητα χρειάζεστε κάθε φορά και να κρατήσετε το υπόλοιπο μοσχοκάρυδο σε αεροστεγές δοχείο.

Ταιριάσματα: Ταιριάζει με το πιπέρι, την κανέλα, τα γαριφαλόκαρφα, το τζίντζερ, το μπαχάρι, την πάπρικα και το κύμινο.

0%
Drag View Close play