Πάστα Βινταλού (Vindaloo)

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το vindaloo ή ακριβέστερα το χοιρινό vindaloo, είναι ένα από εκείνα τα πιάτα που προέκυψαν από τη συνεύρεση της ευρωπαϊκής με την ινδική γαστρονομική κουλτούρα. Όταν, στις αρχές του 16ου αιώνα, τα πρώτα πορτογαλικά πλοία έφτασαν στην Goa, στο νοτιοδυτικό τμήμα της ινδικής χερσονήσου, κουβαλούσαν στα αμπάρια τους τις προμήθειες για το μακρύ ταξίδι και ανάμεσά τους βαρέλια με κομμάτια χοιρινού κρέατος «παστωμένα» ανάμεσα σε στρώσεις σκόρδου, με κόκκινο κρασί. Τούτο το παρασκεύασμα, carne de vinha d’ alhos ή κρέας σε μαρινάδα κρασιού και σκόρδου, πέρασε στην τοπική διάλεκτο ως vindaloo –έτσι μπορούσαν να προφέρουν το vinha d’ alhos– και η συνταγή του προσαρμόστηκε στις τοπικές συνήθειες και τη διαθεσιμότητα των υλικών. Έτσι, η αυθεντική μαρινάδα vindaloo της Goa, που παρέμεινε πορτογαλική αποικία για 450 χρόνια, περιέχει πιπεριά τσίλι, κουρκουμά, κόλιανδρο, μπαχάρι, κανέλα, σκόρδο και τζίντζερ, μαζί με ταμάρινδο και σκόνη μουστάρδας, ενώ εκτός από το χοιρινό, χρησιμοποιούν πια αρνί, κοτόπουλο και μοσχάρι. Τα πιάτα vindaloo είναι πολύ δημοφιλή στα ινδικά εστιατόρια όλου του κόσμου, όπου συνήθως αποτελούν και τις πιο καυτερές επιλογές του καταλόγου τους.

Μορφή: Πάστα, με ζωηρό, καφεκόκκινο χρώμα, σε γυάλινο βάζο.

Αρώματα και γεύση: Πληθωρική σύνθεση στη μύτη, όπου παντρεύονται τα όξινα αρώματα του ταμάρινδου με τα θερμά του κόλιανδρου, του μοσχοσίταρου και του τζίντζερ, σε φόντο σκόρδου. Πλούσια γεύση, θερμή, με δυνατό κάψιμο και μια οξύτητα που τονίζει τα αρώματα.

Στην κουζίνα: Χρησιμοποιήστε την πάστα vindaloo για να ετοιμάσετε τις πολλές συνταγές που θα βρείτε στο Διαδίκτυο. Ακόμα, αξιοποιήστε την σε όσες μαρινάδες για κρέατα θέλετε να αποκτήσουν ινδικό χρώμα και, αν σας αρέσουν οι καυτερές γεύσεις, αραιώστε την με λίγο λάδι και αλείψτε τα κρέατα που πρόκειται να ψήσετε στη σχάρα.

Ταιριάσματα: Αγαπά τις τομάτες, τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και τις λιπαρές ουσίες.

0%
Drag View Close play