Μπούκοβο γλυκό

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Η ονομασία μπούκοβο περιγράφει, στις περισσότερες βαλκανικές χώρες, την αποξηραμένη και τριμμένη σάρκα, μαζί με τα σπόρια, διάφορων ποικιλιών πιπεριάς του είδους Capsicum annuum, που άλλες είναι ελάχιστα έως καθόλου καυτερές και άλλες μπορεί να φτάνουν την ένταση μιας πιπεριάς καγιέν. Η προέλευση της ονομασίας μάλλον συνδέεται με το ομώνυμο χωριό ανάμεσα στη Φλώρινα και το Μοναστήρι, που σήμερα βρίσκεται στην πλευρά της ΠΓΔΜ, καθώς  οι κάτοικοί του θεωρούνταν σπουδαίοι καλλιεργητές πιπεριάς και οι πρώτοι που εμπορεύθηκαν το άρτυμα από τους αποξηραμένους καρπούς της. Το μπούκοβο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη βόρεια Ελλάδα, όπου αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες το «πιπέρι του φτωχού», αντικαθιστώντας το πολύ ακριβό μαύρο πιπέρι. Ανάλογα με την ποικιλία ή τις ποικιλίες πιπεριάς που θα χρησιμοποιηθούν ή την ανάμειξη που θα γίνει, μπορεί να είναι γλυκό, μέτρια ή πολύ καυτερό.

Μορφή: Βαθυπόρφυρα «λέπια» της σάρκας και πορτοκαλί σπόρια, σε έναν εντυπωσιακό χρωματικό συνδυασμό.

Αρώματα και γεύση: Το φρουτώδες άρωμα της πιπεριάς, με ελάχιστες καπνιστές νότες, κυριαρχεί στη μύτη. Στο στόμα είναι ήπιο, χωρίς ίχνος καψίματος, με διακριτική οξύτητα και πλούσιο φρούτο.

Στην κουζίνα: Προσθέτει άρωμα και χρώμα σε σούπες, όσπρια, κρέατα στη σχάρα, σε μείγματα μπαχαρικών και μαρινάδες. Αν αγαπάτε τις ήπιες γεύσεις, χρησιμοποιήστε το για να αρωματίσετε λάδια και τουρσιά ή φτιάξτε «το δικό σας» σκορδοστούμπι.

Ταιριάσματα: Ταιριάζει με τα ξερά βότανα, όπως η ρίγανη, το θυμάρι και η μαντζουράνα, αλλά και με τα φρέσκα μυρωδικά και το πιπέρι.

0%
Drag View Close play