Τζίνσενγκ (Ginseng), ρίζα

Scroll Down — Scroll Created with Sketch.

Ταυτότητα: Το τζίνσενγκ (αγγλικά ginseng, από παραφθορά της ονομασίας του στις διαλέκτους της νότιας Κίνας) είναι ένα από τα πολλά φυτά και σίγουρα ένα από τα ακριβότερα, στα οποία αποδόθηκαν θεραπευτικές ιδιότητες από την κινεζική παραδοσιακή ιατρική. Χρησιμοποιείται δε μέχρι σήμερα, από τους θιασώτες της εναλλακτικής ιατρικής, καθώς πιστεύεται ότι βοηθά στη διατήρηση της σωματικής και πνευματικής ευεξίας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το υπόγειο τμήμα, τη σαρκώδη ρίζα, των πολυετών θάμνων του γένους Panax (από την ελληνική λέξη πανάκεια, αυτό που θεραπεύει τα πάντα), με κυριότερο  εκπρόσωπο το Panax ginseng, που συναντάται στις ψυχρότερες περιοχές της ανατολικής Ασίας, ενώ άλλα είδη του ίδιου γένους καλλιεργούνται στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός από τα φυτά του γένους Panax, όμως, αρκετές παρόμοιες ρίζες διακινούνται ως τζίνσενγκ, χωρίς να έχουν τις ίδιες ιδιότητες.

Μορφή: Κομμάτια αποξηραμένης ρίζας, με σκούρο ζαχαρί χρώμα, που στην ολόκληρη μορφή της έχει το σχήμα δύο ενωμένων ανθρώπινων ποδιών.

Αρώματα και γεύση: Η γεύση του είναι ιδιαίτερη, ελαφρά πικρή και πικάντικη, με γήινες νότες, που μπορεί να θυμίζουν καρότο.

Στην κουζίνα: Αν και το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής κατευθύνεται στην Κίνα, όπου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική και για την παραγωγή σχετικών σκευασμάτων, στις κουζίνες της νοτιοανατολικής Ασίας και ιδιαίτερα της Κορέας χρησιμοποιείται επίσης για να αρωματίσει σούπες, ρύζια, τηγανητά ή ακόμα και ωμές σαλάτες.

Ταιριάσματα: Ταιριάζει με το λεμόνι, το μέλι, το σκόρδο, το πιπέρι και τη μέντα.

0%
Drag View Close play